„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB)”, a transmis Universitatea Ecologica din Bucureşti.
Informaţia a fost confirmată pentru Libertatea de două persoane apropiate ale lui Stolnici. Una dintre ele este academiciana Georgeta Filitti, care a precizat că Stolnici „a murit singur, în locuința lui”.
Cine a fost Constantin Bălăceanu-Stolnici
Născut pe 6 iulie 1923, în Bucureşti, descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor, care a avut un rol însemnat în istoria Ţării Româneşti, Stolnici a urmat liceul „I. C. Brătianu” din Piteşti, a absolvit Universitatea de Medicină din Bucureşti în 1947, iar în 1968 a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Medicale, potrivit Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Specializat în neuropsihiatrie şi geriatrie, a dezvoltat o carieră complexă, de-a lungul căreia a îmbinat profesia medicală cu activitatea la catedra universitară. A fost medic specialist neurolog la Spitalul Colentina şi la Spitalul Dr. Cantacuzino, medic primar neurolog la Spitalul Gheorghe Marinescu din Bucureşti, medic primar geriatru, şef de secţie şi director general la Institutul Naţional de Gerontologie, şeful Serviciului Metodologic de Neurologie şi Neurochirurgie.
Constantin Bălăceanu-Stolnici are o operă ştiinţifică şi culturală prodigioasă, care cuprinde cărţi, monografii, studii în domeniile de specialitate şi în arii mai largi ale ştiinţei, culturii şi civilizaţiei.
Pentru activitatea desfăşurată şi meritele probate de-a lungul unei cariere îndelungate, profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici a primit premii şi distincţii importante: Ordinul Steaua României în grad de Cavaler; decorat cu Crucea Patriarhală şi Crucea Moldavă; Meritul Maltez în grad de ofiţer; laureat al Marelui Premiu al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte; Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară.
Recent, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost omagiat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România la împlinirea vârstei de 100 de ani.
„Profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici a parcurs o mare parte din istoria secolului XX şi primele decenii ale secolului XXI, a cunoscut importante personalităţi interbelice şi postbelice, a desfăşurat o activitate strălucită în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii şi civilizaţiei, aducându-şi o valoroasă contribuţie la dezvoltarea acestora prin spirit, creaţie şi cunoaştere. Urmaş şi reprezentant al unei vechi familii aristocratice româneşti, domnia sa este, prin genealogie, merite şi ţinută, un «boier al lumii româneşti»”, a transmis Academia Oamenilor de Știință pe 6 iulie.
Potrivit CNSAS, prin decizia 2371 din august 2007, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost declarat colaborator al Securității comuniste. După acest scandal, academicianul s-a retras din viaţa publică.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro