Tatal meu a cumparat 3.000 mp de la un vecin in 1963. Locul a fost lucrat si ingrijit de tatal meu in tot acest timp. Dupa moartea fostului proprietar, fiul acestuia l-a dat in judecata pe tata pentru a revendica 1.000 mp din teren, dar sentinta s-a dat in favoarea noastra. Acest domn incearca sa ne ia terenul pe cai ilegale, pentru a nu plati impozitul la el. Ce trebuie facut, pentru ca nu respecta hotararile judecatoresti?
Laurentiu Zeca, Snagov

Raspuns: Fapta respectiva constituie infractiune (art. 271 Cod penal) – nerespectarea hotararilor judecatoresti. Va puteti adresa cu o plangere organelor in drept.

Exista un drept de preemptiune in cazul imobilelor? In ce situatii? In ce acte normative este prevazut acest drept?
Mihail Ionita, Bucuresti

Raspuns: Exista un drept de preemptiune vizand in general terenurile, stipulat in Legea nr. 18/1991 si Codul civil.

Am cumparat o casa cu chitanta de mana acum cativa ani. Cum pot intra in legalitate acum?
Margareta Paraschiv, Giurgiu

Raspuns: Deoarece expresia ‘chitanta de mana are mai multe intelesuri, este recomandabil sa va adresati unui birou notarial in a carui raza se afla constructia, punand la dispozitie intreaga documentatie in vederea efectuarii demersurilor necesare ‘intrarii in legalitate.

Am un vecin care tot construieste, fara autorizatie? Problema mea este ca  a depasit cu 16 m hotarul. Cine este in masura sa aplice legea?
Marin Vida, Bucuresti

Raspuns: In aceasta problema va puteti adresa Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul primariei, precum si cu o plangere penala vizand savarsirea infractiunii de tulburare de posesie in cazul in care terenul dumneavoastra a fost afectat de acele lucrari.

Avocat  Cristian Sirbu
Titular al Cabinetului Individual de Avocatura ‘Sirbu Cristian

Urmărește-ne pe Google News