Sectorul construcțiilor este deja afectat de o criză acută de forță de muncă, iar o eliminare a acestor facilități va duce la plecarea personalului în străinătate și o presiune financiară mai mare pe companii, a declarat, pentru Libertatea, Laurențiu Plosceanu – președintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).
Am văzut și eu declarația, am văzut că este o obligație în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă termenul este anul 2025. Eu cred că o analiză trebuie făcută mai complex. Avem o criză acută de forță de muncă, acesta a și fost motivul pentru care aceste facilități s-au dat: ca să nu mai plece personalul din țară.
Laurențiu Plosceanu:
Constructorii sunt scutiți de impozitul de 10% pe venit și de contribuția de 10% la sănătate. De asemenea, aceștia nu mai contribuie nici la Pilonul II de pensii.
Creșterea prețurilor la materiale
Șeful ARACO a mai spus că sectorul construcțiilor este afectat de faptul că în acest an companiile din domeniu s-au confruntat și cu creșterea masivă a prețurilor la materialele de construcții, în vreme ce Ministerul Dezvoltării, cel al Mediului și cel al Transporturilor au reglementări diferite.
Toate acestea duc la noi presiuni financiare pe companiile din domeniu, mai spune el.
„Sectorul este impactat de o legislație impredictibilă. Percepția noastră este de multe ori se tratează cu o înțelegere limitată. Avem incoerență legislativă”, a mai arătat Plosceanu.
Peste 303.000 de constructori au beneficiat în ultimii trei ani de scutiri, potrivit Digi24.
Măsurile au fost adoptate în anul 2018 de către Guvernul Dăncilă.