În Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014- 2020, există trei variante prin care pot fi accesate fonduri europene neramburasbile, pentru construirea de sere sau de solarii de legume. Este vorba de Submasura (sM) 4.1- „Investiții în exploatații agricole”, Submăsura (sM) 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și Submăsura (sM) 6.3- „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Cele mai consistente fonduri nerambursabile, care pot ajunge la 1,5 milioane de euro, sunt alocate pentru prima variantă, dar aceasta vizează doar fermele agricole mari. De altfel, pentru acest an, fondurile alocate acestei măsuri au fost deja epuizate. Se mai pot depune cereri doar pentru anul viitor.
Fonduri nerambursabile, între 15.000 și 50.000 de lei
Dar, dacă vrei să-ți construiești o seră de legume, ai la dispozție celelalte două variante, și anume, submăsura 6.1, unde sprijinul financiar maxim pe care-l poți obține este de 50.000 de euro și submăsura 6.3, unde sprijinul maxim poate fi de 15.000 de euro (în echivalent lei). În ambele cazuri, fondurile sunt nerambursabile în proprorție de 100%. Dar, banii îi vei primi doar în baza facturilor și a bonurilor fiscale, pe măsură ce construiești sera/solariul, din fonduri proprii sau dintr-un credit, pe care-l poți obține de la o bancă agreată de finanțator, adică, de Ministerul Agriculturii.
Solicitările, online sau pe hârtie
Legat de procedură, trebuie reținut că pentru submăsura 6.1 solicitările de fonduri nerambursabile pentru investiție (așa-numitele cereri de finanțare) se depun on-line, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură- AFIR (www.afir.info), iar pentru sM 6.3, solicitările se depun pe hârtie, la sediul Oficiilor Județene ale AFIR, care îți vor oferi toate informațiile necesare, inclusiv modelele-tip ale documentelor ce trebuiesc întocmite. Dacă optezi pentru depunerea online, trebuie să-ți creezi un cont de utilizator pe portalul AFIR, unde vei încărca cererea de finanțare. Etapele care trebuie parcurse pentru încărcarea cererii le găsești tot pe portalul AFIR, în Ghidul Solicitantului, la submăsura pentru care te-ai hotărât să optezi.
Întocmirea proiectului și finanțarea investiției
Desigur, pentru a avea acces la acești bani, e nevoie să întocmești un proiect al investiției. Toate detaliile necesare le găsești fie pe site-ul AFIR, fie la sediul unității teritoriale a agenției. Dacă îndeplinești toate condițiile și criteriile de eligibilitate și selecție, proiectul tău va fi selectat pentru finanțare de către Comitetul de Selecție, în limita fondurilor disponibile, pentru sesiunea respectivă. Urmează semnarea contractului de finanțare, după care vei putea demara realizarea propriu-zisă a investiției. Dar, pentru asta ai nevoie de niște bani la început, pentru că, așa cum arătam, decontarea se face treptat, în baza facturilor deja achitate. Cea mai indicată soluție este contractarea unui credit, de la una din băncile cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiat un agrement în acest scop, eventual garantat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR-IFN-SA). Informații la www.fgcr.ro