Alege locul potrivit

Alegerea locului este foarte importantă. În primul rând, acesta trebuie să beneficieze de multă lumină solară.
Apoi, terenul trebuie să aibă o umiditate scăzută pe perioada iernii şi să fie protejat de vânturi puternice (de exemplu, să fie nu departe de peretele casei sau al unei dependinţe, dar să aibă lumină, ori să fie la suficientă distanţă de o perdea de copaci, care opreşte vântul). Mai ţine cont că un teren în pantă uşoară va ajuta la scurgerea apei, iar unul situat într- un loc mai înalt va fi ferit de inundaţii.

Un sol fertil

Dacă e vorba de un pământ fertil, suficient de nisipos şi cu concentraţii mici de sare, terenul poate fi folosit ca atare. În caz contrar, va trebui să-l sapi cu cazmaua, la o adâncime suficientă pentru dezvoltarea rădăcinilor viitoarelor plante şi să-l înlocuieşti cu pământ nisipos sau mraniţă (se găseşte de cumpărat), cu pământ de pădure sau luat dintr-o zonă despre care ştii că nu a mai fost cultivată ani buni, un sol cu elementele nutritive neabsorbite de culturi.
Cu siguranţă, vrei să mănânci ecologic, aşa că, una peste alta, alege un pământ fertil, pe care nu va trebui să foloseşti îngrăşăminte chimice, ci numai îngrăşământ natural, eventual, de la propriile animale.

Ai bani? Cumpără unul de-a gata!

Dacă dispui de banii necesari, poţi cumpăra o miniseră sau un solar gata de montat. Internetul este plin de astfel de oferte. Preţurile variază în funcţie de dimensiuni, de structură şi de dotările pe care le doreşti.
De exemplu, un minisolar de circa 6-8 metri pătraţi şi înălţimea de 2 metri, cu schelet metalic, pereţi şi acoperiş din policarbonat transparent, cu ventilare naturală prin intermediul uşilor glisante şi a două mici ferestre rabatabile în acoperiş, costă în jur de 3.000- 3.200 de lei.
Pentru perimetre mai mari şi structuri diverse, cum ar fi varianta tunel, cu schelet metalic şi înveliş din folii de material plastic sau o structură pătrată, cu o bază de cărămidă sau piatră, costurile sunt mari, undeva la 35 de euro/ mp. Pentru un solar cu structura de lemn, costurile sunt mult mai mici, de circa 15- 20 lei/mp. Dacă doreşti să faci o afacere, deci să comercializezi legumele, ai nevoie de un solar adevărat, care costă mult mai mult. De exemplu, potrivit unor estimări, un solar de circa 500 mp, complet echipat (irigaţie prin picurare, microaspersie pentru tratamente, umidificare/ ceaţă etc.) depăşeşte 35.000 de lei. Apoi, o să ai nevoie de bani pentru seminţe, lucrări, recoltat, transport etc.

Cum reduci costurile

Dacă te hotărăşti să-ţi construieşti singur solarul cu ce ai la îndemână, cumpărând doar strictul necesar, costurile se reduc mult. De exemplu, poţi folosi grinzi din lemn de salcâm, stejar, ulm sau fag, mai puţin de esenţă moale, precum bradul. Construcţia în sine se realizează, în mare, la fel ca aceea a unei case, cu coamă şi căpriori. Găseşti toate detaliile la www.cumsafaciogradi na.com sau www.spatiulconstruit.ro. De precizat că, deşi structura de lemn este mai ieftină, o structură cu profile din metal este mai trainică şi mai profitabilă pe termen lung.

 
 

Urmărește-ne pe Google News