Muftiu îi contrazice, astfel, pe reprezentanții Consulatului Turciei la Constanța care au spus că „participarea și susținerea unui discurs” de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute în program și de aceea a fost coborâtă de pe scenă.
Muftiul declară că Abigail Rupp era invitată la eveniment și își cere scuze pentru incident.
„Îmi cer scuze față de reprezentanții Ambasadei SUA, pentru că dumnealor au fost oaspeții noștri. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat și chiar ne pare foarte rău. Dar noi nu vrem să creăm o stare de tensiune pe acel subiect unic în istoria comunității noastre. Sperăm că vom continua buna colaborare pe care am avut-o cu reprezentanții acestei misiuni diplomatice în țara noastră. Am avut o colaborare foarte bună și foarte roditoare în folosul comunității noastre”, a declarat muftiul pentru Hotnews.ro.
Acesta susține că reprezentanții Consulatului turc la Constanța știau că diplomatul american este invitatul comunității musulmane din România.
„Noi suntem organizatorii principali, dumnealor sunt doar partenerii noștri. Problema este că noi nu am avut mijoacele financiare să organizăm acest eveniment. Noi, înainte, organizam asemenea evenimente în moschei. (…) Le-am spus că nu este frumos ce s-a întâmplat”, a adăugat muftiul.
Incidentul a avut loc luni, la Constanța, în timpul evenimentului „Săptămâna Nașterii Profetului Muhammed”. Atunci, adjuncta șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, nu a fost lăsată de consulul Turciei să țină un discurs.
În imaginile surprinse de Dobrogea TV se poate vedea cum Abigail Rupp intră pe scenă și salută publicul, însă este întreruptă de consulul Turciei la Constanța, Sulhi Turan, care îi spune să coboare de pe scenă pe motiv că nu figurează în program, potrivit ct100.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro