Folosind nume fictive, care să le protejeze identitatea, mai multe femei au vorbit cu jurnaliștii CNN despre tratamentul la care au fost supuse de cei care, prin poziția lor, ar fi trebuit să le sprijine.

Una dintre femei, Gloria, a povestit cum i-a plătit consulului onorific al Kenyei, 1.500 de dolari, din economiile făcute în cei cinci ani în care muncise în Liban, bani cu care voia se întoarcă acasă, la familie.

Oficialul a cerut mai mulți bani, iar femeia a vrut înapoi bruma de dolari pe care o strânsese cu sudoare.

Consulul onorific al Kenyei în Liban, Sayed Chalouhi (foto CNN)

Gloria, umilită, lovită și băgată la închisoare

“Bună dimineața, domnule. Să șțiți că am venit să-mi iau banii înapoi”. Gloria a primit ca răspuns o palmă peste față. A urmat o adevărată luptă între ea și consul.

A început să mă împingă și să mă lovească. Mi-a zis că sunt o curvă. Mi-a înjurat sora.

Gloria:

Femeia fost lovită așa de tare, încât a fost proiectată într-o ușă de sticlă. Geamul s-a spulberat, iar cioburile i-au umplut fața de sânge. Angajați consulatului i-au turnat o cană de apă pe față, ca să-și revină.

“Dacă spui că nu ai bani și ești femeie, poți ieși afară și să găsești bani. Adică un bărbat”

Gloria mai susține că, în timpul întâlnirii cu Chalouhi, în mijlocul unui val de înjurături, consulul i-ar fi spus: “Cum nu ai bani? Dacă spui că nu ai bani și ești femeie, poți ieși afară și să găsești bani. Poți să obții bani, poți găsi un bărbat”.

Confruntarea de la consulat, de la finalul anului trecut, a dus la reținerea femeii. Gloria a povestit jurnaliștilor că Sayed Chalouhi a chemat oamenii de ordine să o aresteze.

Femeia a fost acuzată pentru prostituție și furt. A fost transferată într-un centru de detenție pentru imigrare și, ulterior, deportată, după trei săptămâni de detenție.

O sursă din poliție care a examinat dosarul Gloriei a declarat pentru CNN că acuzațiile la adresa femeii nu au putut fi susținute și ea a fost eliberată.

Gloria, o lucrătoare imigrantă fără documente, este doar una dintre cele 10 femei care spun că au fost abuzate sau agresate fizic de consulul onorific al Kenyei în Liban, Sayed Chalouhi, și de asistentul său, Kassem Jaber.

“M-a împins și m-a ținut strâns de gât”

Linda și Georgina au declarat pentru CNN același lucru: că Chalouhi le-a sugerat să facă prostituție pentru a face rost de bani pentru taxele de repatriere.

O altă femeie, pe nume Melinda, a declarat că a fost agresată la consulat.

“Jaber m-a împins pe coridoarele clădirii, în ianuarie. M-a ținut strâns de gât. Îmi reținuse peste 1.000 de dolari, taxele de repatriere Acum nu am mai mers la birou, pentru că mă tem de el”, a spus Melinda.

Angajatorii abuzivi nu sunt aproape niciodată pedepsiți, iar femeile care optează pentru a renunța la contractele de muncă se alătură zecilor de mii de imigranți “ilegali”, care se luptă singuri într-o lume subterană, plină de hărțuire și de violență, spun cei din grupul pentru drepturile femeilor.

Aceste femei se bazează mult pe misiunile diplomatice ale țărilor lor pentru protecția împotriva închisorii și pentru a avea posibilitatea de a se întoarce acasă.

“Trecem prin iad aici”

“Trecem prin iad aici”, a spus o altă femeie kenyană, Beth. Ține pe față o mască medicală murdară de ruj: “O port de zile întregi, pentru că nu-mi permit să cumpăr alta”.

“La exterior, părem sănătoase, dar la interior ardem încet”, a completat Linda. „Tot ce vreau este un ceai, nu îmi pot permite un pahar de lapte”.

Începând cu octombrie 2019, Libanul se află într-una din cele mai grave crize economice, scrie CNN, din istoria sa. Prețurile produselor alimentare au crescut, șomajul a crescut. Rata sărăciei a ajuns la peste 50%.

Multe familii libaneze și-au concediat lucrătorii casnici, lăsându-i fără adăpost și flămânzi.

Rămași pe drumuri, toți speră să poată ajunge acasă. Însă misiunea diplomatică, intermediari-cheie în acest proces, în loc să ajute, este acuzată că a exploatat femeile, exacerbând greutățile comunității kenyene.

Consulatul neagă acuzațiile

Consulatul Kenyei în Liban (foto CNN)

Asistentul consulului, Kassem Jaber, a negat toate acuzațiile. “Totul este monitorizat chiar de consul, astfel încât nimeni să nu facă rău vreunei fete din Kenya, avem o reputație foarte bună aici, în Liban”, a spus el, adăugând că sunt camere de securitate în consulat. A indicat însă că nu are casetele video pentru incidentul relatat de Gloria, din noiembrie 2019.

Femeile din Kenya se tem de consulat și nu știu de ce. Suntem aici pentru a le ajuta. Nu solicităm nimic în schimb.

Asistentului consulului:

În aprilie, un grup de imigranți din Kenya a trimis o plângere către ambasada țării din Kuweit, acuzându-l pe consulul onorific de “abuzuri, neglijență și constrângere pentru a face activități sexuale”.

Ambasada a declarat, pentru CNN, că plângerile “au fost notate” și va fi declanșată o anchetă.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News