În timpul videoconferinței, în cadrul căreia Joe Biden i-ar fi informat pe aliați că Putin e decis să invadeze Ucraina, iar un atac e posibil în câteva zile, Klaus Iohannis a subliniat „importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră”, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.
Totodată, Iohannis a exprimat susținerea sa fermă pentru „continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.
În cazul în care aceste măsuri de dezescaladare a situației nu dau rezultate, este importantă „pregătirea și coordonarea între partenerii transatlantici în ceea ce privește pachetul robust de sancțiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei”.
La discuţii au mai participat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Cu câteva ore înainte de videoconferință, Iohannis a discutat cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, despre problemele de securitate din regiune, în timpul vizitei pe care acesta a efectuat-o la baza militară „Mihail Kogălniceanu”.
Șeful Alianței Nord-Atlantice a afirmat că există „riscul unei invazii totale, dar există și riscul unor altor tipuri de acțiuni agresive” ca urmare a comasării de trupe rusești la granița cu Ucraina. Totodată, el a spus că România ar putea găzdui grupuri de luptă NATO „pe termen lung”.