Consultările au fost declanșate după adoptarea moțiunii de cenzură a PSD-ALDE, împotriva propriului Guvern.
UPDATE ora 20.00 Președintele Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose să formeze viitorul Guvern. ”Aceasă criză politică dăunează grav României, economiei, imaginii României în lume și opinia mea este că această criză trebuie să se termine foarte repede. Trebuie să avem foarte repede un Guvern”, a spus președintele Iohannis. El a adăugat: ”Luând în considerare aceste aspecte, îl desemnez pe Mihai Tudose ca vitor premier”.
Premierul desemnat urmează să își anunțe acum echipa de miniștri și va merge în fața Parlamentului, pentru votul de învestitură. Liviu Dragnea a anunțat deja că Guvernul va trece de Legislativ până joi.
[libgallery id=”1888312″]
UPDATE ora 18.40 Liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian a anunțat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că grupul parlamentar pe care îl reprezintă așteaptă decizia președintelui privind premierul desemnat. ”Grupul nostru probabil va vota la fel de neunitar la învestirea acestui Guvern”, a spus Pambuccian.
UPDATE ora 18.00 Au început consultările între preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia UDMR în vederea desemnării unui nou premier. UDMR este reprezentat de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, de Rozalia Biro, Antal Arpad, Porcsalmi Balint şi Cseke Attila.
UPDATE ora 17.30 Președintele Klaus Iohannis s-a consultat, luni, și cu delegaţia PMP în vederea desemnării unui nou premier. PMP a fost reprezentat la consultări de Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Dorel Onaca şi Dorin Bădulescu.
Traian Băsescu a anunțat, după consultări, că PMP a mers cu propunerea de premier Siegfried Mureșan, europarlamentar.
”Îl comparăm cu propunerea pe care a făcut-o alianța PSD-ALDE. Eu cred că propunerea noastră reprezintă generația Macron și Trudeau. Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului robot al lui Dragnea și al lui Iohannis, dar corespunde portretului robot al oricărui cetățean român, un tânăr de succes, purtătorul de cuvânt al PPE, care deja este extrem de experimentat în alocarea fondurilor europene, care s-a bătut pentru alocarea de fonduri pentru Republica Moldova”, a spus liderul PMP, după discuții.
Potrivit lui Băsescu, desemnarea lui Mihai Tudose este una ”ratată”, destinată să îl atragă pe președintele Klaus Iohannis într-o desemnare ratată.
Despre susținerea pe care Siegfried Mureșan ar avea-o la vot, în Parlament, Traian Băsescu a spus că pleacă de la o premisă, și anume că în Parlamentul României sunt trei partide care aparțin de PPE, și anume PNL, UDMR și PMP.
Despre discuția cu președintele, Băsescu a spus: ”Președintele ascultă, că așa făceam și eu”.
UPDATE ora 17.00 La consultările de la Palatul Cotroceni au intrat cei de la Uniunea Salvați România. Delegația este condusă de Elek Levente, președinte interimar. Din delegație mai fac parte și parlamentarii Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Liviu Moișteanu.
USR nu va susţine un guvern PSD „sub nicio formă”, a declarat după consultări preşedintele interimar al formaţiunii, Elek Levente. „Nu vom susţine sub nicio formă un guvern PSD, cu atât mai puţin nominalizarea domnului Tudose despre care ştim că e dovedit de plagiat”, a afirmat Levente.
El a spus că partidul său este dispus să susţină un guvern „non-PSD”, dar cu anumite condiţii.
UPDATE ora 16.00 Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu reprezentanții PNL. La discuții participă președintele partidului, Ludovic Orban, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava și Ilie Bolojan.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Parlament, înainte de începerea consultărilor, că liberalii nu vor propune un candidat pentru funcţia de premier şi că vor vota împotriva oricărei formule de guvernare în care se găseşte PSD.
„În urma consultării organizaţiilor judeţene, Biroul Politic Naţional, împreună cu grupurile parlamentare ale partidului, a hotărât că PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar în baza existenţei unei majorităţi parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal. Astăzi am constatat, în urma discuţiilor purtate cu partidele parlamentare, că încă nu e atins acest obiectiv al existenţei unei majorităţi parlamentare coerente stabile care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal. Am hotărât că vom vota împotriva oricărei formule de guvernare în care se găseşte PSD, că vom face toate demersurile posibile pentru a împiedica învestirea unui Guvern PSD-ALDE. De asemenea, putem propune un premier din partea PNL, dar în funcţie de dezvoltările politice ulterioare şi numai după consultările care au loc la Cotroceni, dacă va fi necesar”, a spus Orban, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.
UPDATE ora 15.20 Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu PSD și ALDE a durat un sfert de oră. Cei doi lideri, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu au făcut declarații la final.
UPDATE ora 15.00 Președintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare, pentru desemnarea uinui nou premier, după ce Sorin Grindeanu a fost demis de Parlament. Delegația PSD-ALDE, prima care a intrat la discuții, este formată din Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Klaus Iohannis a mulțumit presei pentru participare. În rest, nu au existat niciun fel de declarații înainte de începutul consultărilor.
UPDATE ora 14:40. Mihai Tudose este propunerea de premier pe care PSD și ALDE o vor înainta președintelui Klaus Iohannis, la consultările care vor începe la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.
UPDATE ora 9:30. Peste o oră este programată să înceapă, la Palatul Parlamentului, ședința Comitetului Executiv Național al PSD, în care se va stabili propunerea de premier cu care PSD și ALDE vor merge la consultări. În ședință vor fi prezentate toate variantele de premier, care vor fi supuse votului conducerii partidului. După votul din CExN, și grupurile parlamentare ale PSD și ALDE își vor da acordul pentru propunerea de prim-ministru.
UPDATE ora 7:55. Președintele PMP Traian Băsescu cere PNL să meargă luni la Palatul Cotroceni cu o propunerede premier, iar dacă nu, va face el acest lucru. Băsescu a menţionat că Opoziţia trebuie să îi prezinte preşedintelui Klaus Iohannis o alternativă la propunerea PSD, iar PNL, în calitate de al doilea partid politic parlamentar, are obligaţia să facă acest lucru. Să vadă ce vrea PNL. PNL va propune premier. Dacă PNL o face, o va face PMP. (…) Eu mă aştept ca PNL să-şi facă datoria de al doilea partid parlamentar, adică să propună candidat. Dacă va avea un candidat vă asigur că PMP îl va susţine, dar dacă nu va avea, PMP va face propunere”, a declarat Băsescu, la România TV.
Consultările la Palatul Cotroceni încep la ora 15:00. PSD și ALDE vor merge cu o propunere de premier, iar dacă președintele o va valida, atunci noul premier va începe formarea noului Guvern. Este al doilea Cabinet care trece prin votul Parlamentului, de la câștigarea alegerilor parlamentare, la sfârșitul anului trecut, de către PSD și formarea coaliției de guvernare cu ALDE. Sorin Grindeanu a pierdut sprijinul propriului partid, la nici șase luni de la începutul mandatului și rămâne interimar, până la desemnarea noului Guvern.
Programul oficial al consultărilor
• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Partidele au fost invitate la consultări, de către președintele Klaus Iohannis după retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, începând cu ora 15.00. Primii invitați la consultări sunt cei de la coaliția PSD-ALDE, iar ultimul grup este cel al minorităților naționale. Fiecare delegație trebuie să cuprindă 5 reprezentanți.
Șeful statului are, potrivit Constituției, atributul desemnării propunerii de prim-ministru, în urma consultării tuturor forțelor politice reprezentate în Legislativ. Primii care vor intra la consultări vor fi cei de la PSD și ALDE, care formează în prezent coaliția majoritară în Legislativ, deși majoritatea parlamentară, potrivit votului de la moțiunea de cenzură de joi, este una fragilă.
Cu alte cuvinte, PSD și ALDE sunt la limită să strângă numărul minim de voturi pentru ca un nou guvern să treacă de Parlament, și anume 233 de voturi, în contextul în care Guvernul Grindeanu a picat cu 241 de voturi, dintre care 15 au fost ale minorităților naționale.
Ce scenarii se conturează: Premier tehnocrat, alegeri anticipate, guvern de uniune națională; Ce nume de premier sunt pe piață
Opoziția vorbește despre pierderea majorității în Parlament de către PSD, și îi transmite președintelui Klaus Iohannis să nu țină cont de propunerea social-democraților de premier. Se vorbește și despre scenariul unui guvern de uniune națională, din care să facă parte toate partidele, dar această variantă este respinsă de actuala coaliție.
„Ştiţi că formula de guvern de uniune naţională se adoptă în situaţii de criză politică majoră, de dezastru natural, de ameninţări grave la adresa unităţii naţionale, a suveranităţii. Nu se justifică într-o situaţie normală guvern de unitate naţională, având în vedere rezultatul alegerilor parlamentare din luna decembrie, deci de acum şase luni şi votul din Parlament”, a spus liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție la România TV.
Nici ideea unui premier tehnocrat, care să conducă un guvern politic format din PSD și ALDE nu este susținută de toți social-democrații. În contextul în care s-a vehiculat propunerea viceguvernatorului BNR Florin Georgescu pentru funcția de premier. În PSD, sunt voci care spun că premierul trebuie să fie obligatoriu din interiorul partidului.
Ecaterina Andronescu anunța, la Antena 3, că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, motivând că are ”ceva probleme de sănătate”.
”Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu.
Astfel, varianta Florin Georgescu nu ar mai fi de actualitate. Fostul premier Victor Ponta spune, însă, că l-ar vota pe Florin Georgescu premier. Dat afară săptămâna aceasta din partid, Victor Ponta a scris pe Facebook că, din păcate, nu crede că este cineva în PSD care să îi propună în mod serios această funcție lui Georgescu, adăugând că știe destui care vor răsufla ușurați că acesta a refuzat din start orice discuție având acest obiect! „Prietenii” știu de ce …, mai spune fostul premier.
În acest moment, cele mai mari șanse le au Mihai Fifor și Carmen Dan. Fifor este lider al senatorilor PSD, președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, dar și unul dintre apropiații din Liviu Dragnea. Fifor este doctor în antropologie socială. Și ministrul de Interne, Carmen Dan, este luată în calcul pentru funcția de premier, deși recent spunea că nu i s-a propus în mod oficial acest lucru.
Alte variante vehiculate au mai fost primarul Capitalei, Gabriela Firea și europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă.
De altfel, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, într-o intervenție la România TV, că, din informaţiile pe care le deţine, până la această oră, Partidul Social Democrat are circa patru-cinci propuneri de candidaţi pentru funcţia de premier, pe listă fiind şi doamne.
Un alt nume vehiculat este cel al lui Mihai Tudose. Tudose este fost ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu dar și în Guvernul Ponta și lider al organizației PSD Brăilă, unul din apropiații liderului Liviu Dragnea. În cărți pentru funcția de premier au mai fost vehiculate, duminică, pe parcursul zilei, și alte nume precum Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, Adrian Țuțuianu, președintele comisiei SRI din Parlament, sau Marcel Ciolacu, liderul deputaților PSD.
Premierul PSD-ALDE, votat de conducerea partidului și de parlamentarii PSD, înainte de consultările de la Cotroceni
O premieră o constituie și alegerea propunerii cu care PSD va merge la Palatul Cotroceni. Luni dimineață, conducerea restrânsă a partidului, Comitetul Executiv Național, urmează să voteze premierul PSD-ALDE, votul urmând a fi repetat și în grupurile parlamentare reunite. Este o premieră, pentru că în luna ianuarie, Sorin Grindeanu a venit ca propunere din partea lui Liviu Dragnea, asumată de liderul PSD, și pentru care acesta și-a cerut scuze, joi, după votul la moțiunea de cenzură, când a mărturisit că a greșit când l-a ales pentru această funcție.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit deja despre viitorul premier și ce așteptpri are de la partide în privința propunerii. ” Trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și cu o majoritate în spate”, spune șeful statului, care menționează că o majoritate se verifică la vot, în Parlament.
Ce prevede Constituția în privința învestirii Guvernului
Potrivit Articolului 103 din Legea fundamentală, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.