Klaus Iohannis: „Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției”

UPDATE ora 19:00 Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale. Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor”, a anunşat preşedintele, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a repetat că „toţi participanții din această după-amiază, Partidul Național Liberal, USR, PMP, UDMR, reprezentanții minorităților naționale care au participat, toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum”.

„Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la acest referendum. Acest lucru, sigur, mă bucură. Intenția mea de a organiza un referendum, împreună cu europarlamentarele, am făcut-o cunoscută din urmă cu câteva săptămâni și, între timp, am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aștept, în termenul legal, un răspuns din partea Parlamentului României”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că în cadrul consultărilor s-au abordat și alte teme, cu care au venit delegațiile.

„Au fost consultări care s-au desfășurat într-o atmosferă foarte bună și cel mai important rezultat de astăzi este că toți cei care au participat își doresc, ca și mine, un referendum. Eu cred că românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției și mai cred că, indiferent de opțiunile politice ale unui român care are dreptul să meargă la alegeri, cu toții își doresc, cu toții ne dorim o Românie cu o justiție independentă, o justiție dreaptă, o justiție scoasă de sub influența politicului. Am discutat cu reprezentanții care au venit astăzi la Cotroceni și despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că aceste teme au fost înaintate Parlamentului.

„Acestea sunt temele pe care le-am ales, și imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum”, a anunţat preşedintele.

VIDEO. Declarațiile președintelui Klaus Iohannis

UPDATE ora 18.50 Liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat, la finalul consultărilor cu preşedintele, că „sunt organizaţii care susţin referendumul, altele nu s-au pronunţat sau urmează să se pronunţe şi altele care nu susţin”.

„În general, trendul este de susţinere, din ceea ce am constatat până acum”, a mai spus Pambuccian.

UDMR vrea eliminarea Ordonanţelor de Urgenţă din Constituţie

UPDATE ora 17.40 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR pe tema situaţiei din Justiţie au început, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Ambrus Izabella, Csoma Botond.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, joi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că Uniunea este de acord cu temele pentru referendumul privind Justiţia, şi, mai mult, ar vrea eliminarea totală din legislaţie a Ordonanţelor de Urgenţă.

„Noi suntem mai severi din acest punct de vedere şi dacă se poate mai radicali decât prounerea preşedintelui Iohannis. Instituţia OUG-urilor trebuie eliminată, în toate domeniile. Cu ocazia revizuirii Constituţiei, credem că, dacă se pune întrebarea, să se pună la modul general, la instituţia OUG-urilor, care a creat mai multă pagubă în societate şi are mai multe urmări decât orice instituţie”, a spus Kelemen Hunor, la finalul consultărilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

PMP vrea un Parlament cu 300 de aleşi, eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

UPDATE ora 17.00 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară pe tema situaţiei din Justiţie au început, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni. Din delegaţia PMP fac parte: Eugen Tomac, Marius Pascan, Robert Turcescu, Cătălina Bozianu, Severica Covaciu.

PMP a anunţat, prin vocea liderului Eugen Tomac, că formaţiunea i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să introducă alte trei teme, la referendumul din 26 mai: Un Parlament cu 300 de aleşi, eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR vrea introducerea unui MCV la nivel european, nu doar pentru România şi Bulgaria

UPDATE ora 16.00 A doua delegaţie, formată din reprezentanţii Uniunii Salvaţi România, a intrat la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia USR fac parte preşedintele partidului Dan Barna, deputaţii Cristian Ghinea, Stelian Ion, Cătălin Drulă şi preşedintele USR Arad, Vlad Botoş.

Liderul USR Dan Barna, a declarat, la finalul discuţiilor, că s-a discutat şi despre iniţiativa „Fără penali”, preşedintele felicitându-i pentru succesul de la CCR.

USR a transmis că susţine iniţiativa introducerii unui MCV la nivel european, care va duce mai departe aceste pricipii ale statului de drept şi a luptei anticorupţie.

Dan Barna a precizat că preşedintele le-a spus că întrebările de la referendum sunt apropiate de temele trimise la Parlament, în cadrul procedurii de reconsultare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Foto: Vlad Chirea

PNL anunţă că preşedintele se va implica în campanie

UPDATE ora 15.00 Consultările de la Palatul Cotroceni au început, joi, la ora 15.00, cu delegaţia Partidului Naţional Liberal, condusă de liderul Ludovic Orban. La discuţii mai participă Raluca Turcan, Florin Cîţu, Dan Vâlceanu şi Ioan Cupşa.

Administraţia Prezidenţială este reprezentată de purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, şi de consilierii Daniela Bârsan, Mihaela Ciochină şi Ştefan Laurenţiu Mihai.

Ludovic Orban, preşedintele PNL a anunţat, joi, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, care au durat aproximativ jumătate de oră, că s-a discutat despre tema referendumului şi consecinţele aprobării lui, la alegerile europarlamentare din 26 mai.

În mod normal, şeful statului se consulta, de obicei, mai întâi cu partidele care au majoritatea în Parlament, şi apoi cu partidele din Opoziţie. De data aceasta, invitaţia a fost trimisă mai întâi celor de la Opoziţie.

Programul consultărilor:

  • 15:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • 16:00 – Uniunea Salvaţi România (USR)
  • 16:45– Partidul Mişcarea Populară (PMP)
  • 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • 18:15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Vineri sunt programate consultările cu reprezentanţii PSD, de la ora 11,00, şi apoi cu ALDE, de la ora 12,00.

Şeful statului a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări pe tema situaţiei din Justiţie. În scrisoare se arată că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

” Este atributul meu, ca președinte, să cer poporului să-și exprime, prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă, pentru că acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes”, spuena şeful statului, despre demers.

ALDE îl refuză pe preşedinte, Dragnea îşi trimite colegii

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. De asemenea, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a arătat că el nu va merge la consultări, dar că o delegaţie din partea social-democraţilor va participa la discuţii.

„Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu președintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog e absolut ciudat. Dacă unii care au zis că nu vin se răzgândesc, sunt bine-veniți”, a spus Iohannis, de la Bruxelles, despre refuzul celor de la Putere de a veni la consultări.

PNL a anunţat, deja, că mandatul formaţiunii, la consultările de la Cotroceni, este de susţinere totală pentru referendumul naţional.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe justiţie, însă a subliniat că orice astfel de consultare populară în România are o finalitate neprevăzută.

Pe 1 aprilie, şeful statului a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naţionale care va avea loc pe 26 mai.

Cele două teme ale referendumului pe Justiţie sunt: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.


Citeşte şi:

Politica i-a învrăjbit pe Vladimir Găitan și pe Tudor Chirilă! Veteranul actor nu mai vrea să joace pe aceeași scenă cu tânărul său coleg

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News