Kelemen Hunor: UDMR propune eliminarea totală din legislaţie a Ordonanţelor de Urgenţă

UPDATE ora 15.00 Au început consultările preşedintelui Klaus Iohannis, cu delegaţia UDMR.

Din delegaţia UDMR fac parte preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, liderii celor două grupuri parlamentare, Attila Korodi şi Cseke Attila, precum şi preşedintele CRU, Rozalia Biro.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, la finalul discuţiilor cu şeful statului, că Uniunea propune eliminarea totală din lege a Ordonanţelor de Urgenţă. El a precizat că o revizuire mai amplă a Constituţiei este necesară, dar nu se va realiza în următorul an, astfel că acum se vor putea introduce doar întrebările de la referendum, în legea fundamentală.

„Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că, după acest referendum, trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru este nevoie de un proiect de revizuire a Constituţiei care trebuie făcut de specialişti, ca să fie făcut ca lumea. Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare cu ordonanţele de urgenţă noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât şi nu credem că cetăţenii se vor supăra că vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, caz de război, calamităţi naturale. Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină. Se poate legifera rapid, dacă este cazul, dacă există majoritate, voinţă politică, în procedură de urgenţă în Parlament şi dacă redă această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment. Noi credem că acest pas curajos, hotărât trebuie făcut dacă revizuim Constituţia în acest an”, a spus Kelemen Hunor, după consultările delegaţiei UDMR cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele UDMR a menţionat că discuţiile cu preşedintele Iohannis au vizat şi problema cimitirului din Valea Uzului.

„Noi credem că Executivul trebuie să găsească o soluţie. Este responsabilitatea Executivului acolo unde ordinea a fost încălcată. Ordinea legală trebuie restabilită, de aceea există Guvern. Acest lucru i l-am spus şi domnului preşedinte. Aşteptăm o rezolvare cât mai repede. (…) Ne-a ascultat domnul preşedinte, dar nu am primit un răspuns. Nu am aşteptat de la el, dar am considerat că trebuie să ştie ce credem noi despre acest caz”, a afirmat Kelemen Hunor.

Dan Barna: ” Preşedintele a fost de acord că iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei „

UPDATE ora 14.00 Preşedintele Klaus Iohannis a început discuţiile cu delegaţia Uniunii Salvaţi România (USR), condusă de liderul Dan Barna.

Din delegaţia USR fac parte preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spus, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” va trebui să facă parte din revizuirea Constituţiei, menţionând că preşedintele a fost de acord cu acest lucru.

„Noi considerăm că reforma constituţională, despre care am vorbit, ar trebui să fie, cumva, un pic mai largă, dar oricum ea va fi axată pe reducerea rolului ordonanţelor şi clarificarea termenului de urgenţă. În egală măsură am precizat foarte clar – şi preşedintele a fost de acord – că iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături şi a trecut de Curtea Constituţională, deci este o iniţiativă legitimă şi legală, şi morală, evident”, a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Orban: „Nu cred că poate un partid politic din România, astăzi, care este reprezentat în Parlamentul României şi care vrea să supravieţuiască următoarelor alegeri să nu susţină voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului”

UPDATE ora 13.00 Liberalii au anunţat, marţi, la finalul consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, că susţin toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei, şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată la referendum.

În plus, Ludovic Orban spune că sunt de acord şi cu ideea de refacere a dezbaterilor publice pentru a genera o legislaţie europeană în domeniul Justiţiei, care să fie conformă cu recomandările din MCV.

„O spun apăsat. Nu cred că poate un partid politic din România, astăzi, care este reprezentat în Parlamentul României şi care vrea să supravieţuiască următoarelor alegeri să nu susţină voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului convocat de preşedintele României”, a precizat Orban, la finalul consultărilor delegaţiei PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ora 12:40. Primul partid care a venit la consultări este PNL.

Şeful statului i-a felicitat pe reprezentanţii PNL pentru rezultatul de la scrutinul din 26 mai.

Din delegaţia PNL fac parte preşedintele partidului, Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele Raluca Turcan, deputaţii Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele organizaţiei PNL Bistriţa, Ioan Turc.

Peste 6,5 milioane de români au răspuns cu „Da” la ambele întrebări de la referendum, care se referă la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și  extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională.

Programul consultărilor: PSD va veni la discuţii miercuri, după ce premierul a cerut schimbarea datei

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta, marţi, cu PNL, USR şi UDMR pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

Discuţiile de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 12:30 cu delegaţia PNL, de la ora 14:00 fiind programate cele cu delegaţia USR şi de la 15:00 cu delegaţia UDMR.

Miercuri, consultările vor continua cu reprezentanţii PMP, de la ora 11,00, ALDE – ora 12,00, grupului parlamentar PRO Europa – ora 13,00, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale – ora 14,00 şi Partidului Social Democrat, de la ora 15,00.

Iniţial, consultările cu PSD erau programate pentru marţi, însă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă au fost reprogramate pentru miercuri, aceasta fiind plecată într-o vizită de lucru, la Bruxelles.

Delegaţia PNL care va participa, marţi, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi formată din preşedintele partidului, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc.

„Mandatul este foarte clar. Pentru noi voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului este literă de lege şi vom susţine toate demersurile iniţiate de preşedintele României pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului”, a precizat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Delegaţia USR va fi formată din preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

Pe lângă subiectul referendumului, parlamentarii formaţiunii vor discuta cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre propunerea Opoziţiei pentru Avocatul Poporului, a mai anunţat USR.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joia trecută, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care ia invitat la consultări la Palatul Cotroceni, pe 4 şi 5 iunie, pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

Precedentele consultări iniţiate de şeful statului au avut loc pe 11 şi 12 aprilie, tema de la acea dată fiind „situaţia din Justiţie”. La respectivele consultări ALDE nu a trimis niciun reprezentant. La finalul acelor consultări, preşedintele Iohannis a anunţat convocarea unui referendum pentru data de 26 mai.


Citeşte şi:

Politico: Viorica Dăncilă promite să renunțe la modificarea legilor justiției. „Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea noastră”

 
 

Urmărește-ne pe Google News