UPDATE 17:30: Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier s-au încheiat.

Şeful statului va susține o declarație de presă la ora 18.00.

UPDATE 17:15: Consultarea cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament s-a încheiat.

UPDATE 16:30: Au început consultările cu minoritățile naționale. Delegația din partea acestora este formată din Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler şi Cătălin Manea.

UPDATE 16:20: Cosultările cu UDMR s-au încheiat.
La ieșirea de la negocieri, Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu a făcut o propunere de premier.

UPDATE:15:00: Președintele Iohannis a început consultările cu UDMR.
La consultări participă Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália și Antal Árpád.

Delegația UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni | sursa foto:
Presidency.ro

UPDATE:14:40: Discuțiile dintre AUR și Klaus Iohannis s-au încheiat după aproximativ 10 de minute.

UPDATE: 14:07: Cei de la AUR au întârziat mai bine de 10 minute la consultările de la Palatul Cotroceni.

Diana Șoșoacă care a făcut parte din delegaţia AUR de la Cotroceni a fost fotografiată aşteptându-l pe Klaus Iohannis cu masca sub nas, deși în instituțiile publice este obligatorie purtarea acesteia în așa fel încât să acopere și gura, și nasul.

Delegația AUR la consultările de la Palatul Cotroceni | sursa foto:
Presidency.ro

Este pentru prima dată când AUR merge la discuții cu președintele României. Din delegaţie fac parte George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă.

UPDATE: 13:40:Discuțiile dintre USR PLUS și Klaus Iohannis s-au încheiat după 40 de minute, potrivit G4Media.

UPDATE 13:00: Delegația USR PLUS a ajuns la Palatul Cotroceni, propunerea acestora pentru funcția de premier este Dacian Cioloș. La consultări din partea USR PLUS  au venit: Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.

„Tema este clară, o posibilă majoritate, un posibil guvern, vă ascult”, a declarat Klaus Iohannis la începutul ședinței.

Delegația USR-PLUS la consultările de la Palatul Cotroceni | sursa foto:
Presidency.ro

UPDATE: 12:30: Discuțiile președintelui României cu delegația PNL s-au încheiat după aproape jumătate de oră.

UPDATE: 12:00: Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni, iar propunerea liberalilor pentru funcția de premier este Florin Cîțu. La consultări din partea PNL au venit: Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan şi Rareş Bogdan,  Robert Sighiartău, secretar general al PNL și Iulian Dumitrescu, președinte PNL Prahova.

Delegația PNL la consultările de la Palatul Cotroceni | sursa foto:
Presidency.ro

UPDATE: 11:20: Discuțiile între social-democrați și Klaus Iohannis au durat 20 de minute.

„Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi – despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi”, a spus Iohannis în debutul consultărilor.

UPDATE:11:00: PSD a ajuns la Palatul Cotroceni la ora 11:00. Delegația formată din Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Vasile Dîncu l-au propus pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier. Acesta nu a putut veni la consultări, deoarece în acest moment se află în izolare după ce a fost confirmat cu Covid-19.

Delegația PSD la consultările de la Palatul Cotroceni | sursa foto:
Presidency.ro

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

Ordinea în care au fost invitate partidele la discuțiile de la Cotroceni este aceeași cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

Partidele au anunțat componența delegațiilor care vor discuta astăzi cu șeful statului.

Delegația PSD:

  • Marcel Ciolacu
  • Sorin Grindeanu
  • Vasile Dîncu
  • Gabriela Firea
  • Paul Stănescu

Delegația PNL:

  • Ludovic Orban
  • Florin Cîțu
  • Rareș Bogdan
  • Raluca Turcan

Delegația USR-PLUS:

  • Dan Barna
  • Dacian Cioloș
  • Cătălin Drulă
  • Cosette Chichirău

Delegația AUR:

  • George Simion
  • Claudiu Târziu
  • Dan Tanasă
  • Diana Șoșoacă

Delegația UDMR:

  • Kelemen Hunor
  • Cseke Attila
  • Benedek Zakariás
  • Bíró Rozália

De asemenea, de la ora 16:00, Klaus Iohannis se va întâlni și cu reprezentanții grupului minorităților.

Delegaţia grupului minorităţilor pentru consultările de la Cotroceni:

  • Varujan Pambuccian
  • Dragoş Zisopol
  • Silviu Vexler
  • Ovidiu Ganţ

Variantele de premier de pe masa lui Iohannis

Fiecare partid a anunțat că va avea propria variantă de premier. PSD a anunțat că propunerea partidului este Alexandru Rafila, în timp ce PNL va merge cu varianta Florin Cîțu.

USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș, iar UDMR, pe Kelemen Hunor.

Partidul AUR are la rândul său o propunere de premier, respectiv Călin Georgescu.

Negocieri eșuate: PNL, USR-PLUS și UDMR merg cu propriile variante de premier

Prima rudă de negocieri între partidele care vor să formeze coaliția de guvernare a început, sâmbătă, la ora 9:00, la Vila Lac. După mai bine de șase ore de discuții, reprezentanții formațiunilor politice au anunțat că au fost împărțite comisiile din Camera Deputaților.

Negocierile s-au blocat însă când a fost adusă în discuție împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

„Singurul pas înainte e discuția pentru algoritmul de la Camera Deputaților. În rest, blocat tot”, a declarat o sursă pentru Libertatea.

Ulterior, prin intermediul unui comunicat comun de presă, partidele au anunțat că discuțiile vor fi reluate a doua zi.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților, mărul discordiei

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reîntors duminică la masa negocierilor, pe tema coaliției de guvernare, însă doar pentru două ore. Negocierile au eșuat din nou, din cauza neînțelegerilor generate de împărțirea funcțiilor.

Potrivit surselor din interior, mărul discordiei este funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe care USR-PLUS o dorește pentru Dan Barna, iar PNL, pentru Ludovic Orban.

„Orban a zis stop joc și mergem fiecare separat la Cotroceni”, a precizat o sursă din interior pentru Libertatea.

Liderii partidelor politice au reușit în discuțiile de duminică doar să agreeze includerea în protocol a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar.

După încetarea discuțiilor de la Vila Lac, liderii partidelor politice au transmis mesaje separate.

Un mesaj a venit și din partea celor de la USR-PLUS. Deputatul Rareş-Tudor Pop a transmis că aceia din partidul său nu vor accepta ca liberalii să preia toate funcțiile importante.

UDMR, clauză împotriva traseismului parlamentar

De asemenea, Cseke Attila, senatorul UDMR, a transmis după negocieri că vor merge la Cotroceni cu propria variantă de premier.

„În ceea ce priveşte consultările de luni ale preşedintelui republicii cu formaţiunile politice care vor avea grupuri parlamentare în viitorul Parlament, nu s-a putut conveni asupra unui candidat unic de prim-ministru. PNL şi USR-PLUS vor merge la consultări, din ceea ce a reieşit din această discuţie, cu candidat propriu de prim-ministru, iar UDMR în acest context va decide mâine dimineaţă, în Consiliul Permanent al UDMR, mandatul pe care îl vor avea cei care vor reprezenta UDMR la aceste consultări la ora 15.00 cu preşedintele Klaus Iohannis”, a transmis senatorul pentru Agerpres.

PSD, ironii după eșecul negocierilor

Partidul Social-Democrat a transmis, duminică, un mesaj ironic după ce negocierile privind formarea Guvernului de la Vila Lac au eșuat.

„Se demonstrează că fumul alb anunțat ieri cu mare pompă de reprezentanții #CDR2.0 era, de fapt, de la trabucurile pufăite la negocieri. Oricât de priceput ar fi bucătarul de la Vila Lac 1, foamea de funcții și setea de putere nu s-au stins nici după două zile de discuții”, se arată în comunicatul transmis de PSD.

Procedura de învestire a Guvernului

  • Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  • Prim-ministrul, miniştri şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.

 
 

Urmărește-ne pe Google News