UPDATE 19.07 Președintele Klaus Iohannis a transmis, la finalul primei runde de consultări cu partidele, PSD-ului, că ”această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă”. Șeful statului s-a referit la decizia PSD de a boicota consultările.

”PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă. Am convenit cu toate formațiunile care s-au prezentat astăzi că ne vom revedea la o nouă rundă de consultări, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcțiune”, a anunțat președintele Iohannis.

Întrebat dacă este posibilă o majoritate între formațiunile de dreapta, inclusiv ALDE, în Parlament, șeful statului a răspuns: ”Aritmetic este posibil, dacă va fi și politic, vom vedea”.

”Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau o coaliție care mă convinge că vine cu o majoritate în Parlament”, a adăugat Klaus Iohannis.

UPDATE 18.40 Liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat, după consultări, că rezultatul alegerilor parlamentare este clar, iar mecanismele prevăzute de legislaţie pentru desemnarea prim-ministrului pot să se aplice ”aproape pe pilot automat”.

Întrebat dacă crede că PSD ar putea rămâne în opoziţie, Pambuccian a răspuns: „Este o glumă. Ar însemna să existe un Guvern minoritar şi ar fi foarte greu de guvernat în condiţiile astea”.

„Omuleții verzi” ai lui Putin din România. Cum vor fi folosiți de Kremlin
Recomandări
„Omuleții verzi” ai lui Putin din România. Cum vor fi folosiți de Kremlin

UPDATE 18.00 Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat  după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că formaţiunea sa vrea să fie parte a oricărei soluţii politice „anti-PSD”, fie la guvernare, fie în opoziţie.

„Am avut o discuţie pe care nu o considerăm neapărtat o consultare în vederea formării Guvernului, ci o discuţie de tatonare. Am înţeleles foarte bine de ce preşedintele a dorit să facă această discuţie premergătoarea validării Parlamentului. În ceea ce ne priveşte, l-am informat pe domnul preşedinte că suntem şi facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD, ori la guvernare, ori în opoziţie”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă susţine formarea unei coaliţii de dreapta, aşa cum a sugerat PNL, Băsescu a răspuns afirmativ, și a adăugat că i-a transmis șefului statului că, dfin punctul său de vedere, este cel mai bun premier.

UPDATE 17.30 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că legea care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului trebuie respectată. Întrebat dacă UDMR ar susţine un Guvern PSD, liderul UDMR a răspuns că nu a discutat acest lucru cu preşedintele, pentru că nu există încă o propunere oficială de prim-ministru. ”Nici Dragnea, nici altcineva nu a fost propus în mod oficial”, a spus liderul UDMR.

UPDATE 13.26 Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa continuă să suţină ideea unei guvernări oneste şi transparente, dar rezultatele alegerilor fac varianta Dacian Cioloş una ”prea puţin probabilă”, astfel că USR este pregătită să intre în opoziţie.

Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI, în ședința CSAT: Campania lui Călin Georgescu a fost finanțată de un „donator”
Recomandări
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI, în ședința CSAT: Campania lui Călin Georgescu a fost finanțată de un „donator”

”Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un Guvern format în jurul PSD, nu va vota un Guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal”, a spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a admis că rezultatele alegerilor nu sunt favorabile pentru un proiect cu Dacian Cioloș premier. ”Este evident că am spus preşedintelui că am susţinut şi continuăm să susţinem această variantă, numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din această variantă o variantă prea puţin posibilă”, a spus liderul USR, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

 

UPDATE 11.20: ”Pentru noi este suprinzătoare rapiditatea cu care PSD ul își abandonează programul de  guvernare. Acesta mai ascunde și renunțarea la cota unică de impozitare, ceea ce va afecta profund mediul economic și va genera creșterea de taxe și impozite. PSD-ul începe discuțiile pentru conduita politică pentru viitorii 4 ani cu o mare fraudă de încredere a cetățenilor. Din punct de vedere economic, PSD nu poate să reprezinte soluția pentru bunăstarea cetățenilor. PNL consideră că am anula toate eforturile făcute până acum, dacă în fruntea Guvernului ar fi propusă o persoană condamnată penal. Ar fi un semnal negativ pentru cetățeni cât și pentru partenerii internaționali. PNL își exprimă credința că dezvoltarea României în următorii 4 ani poate veni din investiții și legislație flexibilă. Ne pare rău că în perioada de campanie nu am vorbit mai mult de programule economic al PNL. Nu suntem în măsură de a face o propunere de premier. Așteptăm rezultatul consultărilor, dacă partidele își exprimă în mod public intenția de a servi cetățenii. Vom urmări ce se întâmplă cu partidele de dreapta”, a declarat Raluca Turcan, președinte interimar al PNL.

Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale”
Recomandări
Marcel Ciolacu: „O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale”

Liderul interimar al PNL a menționat că partidul nu propune în acest moment un premier, ci aşteaptă să vadă poziţionările celorlalte formaţiuni. Deși Dacian Cioloş rămâne ”prima opţiune”, Raluca Turcan spune că partidul este ”realist” şi consideră că va fi nevoie de un prim-ministru care să unească dreapta.

”Vom urmări ce se întâmplă cu partidele care se clamează de dreapta şi vom vedea dacă se ajunge în acea poziţie. Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, bineînţeles că Cioloş va fi prima opţiune, dar suntem oameni realişti şi am ajunge să propunem premierul dacă s-ar face o coaliţie de dreapta, deci trebuie să fie o persoană care să poată strânge partidele de dreapta”, a spus Turcan

Prima rundă de consultări cu partidele intrate în Parlament a fost anunțată, marți, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

„Voi avea mai multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ceea ce va propune cel desemnat şi guvernul pe care respectiva persoană îl va dori să-l creioneze”, a declarat șeful statului, despre invitarea partidelor la Cotroceni.

PSD l-a refuzat pe Klaus Iohannis, prin vocea liderului Liviu Dragnea. Motivul boicotului este, potrivit social-demcoraţilor, faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a respectat Constituţia, care spune că începerea consultărilor are loc după convocarea noului Parlament şi stabilirea majorităţii în Legislativ. Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare urmează să fie anunţate de Biroul Electoral Central la sfârşitul acestei săptămâni, astfel că noul Legislativ va fi convcat în şedinţă abia la începutul săptămânii viitoare. Social-democraţii spun, astfel, că în acest moment nu este, oficial, stabilită noua majoritate din Parlament, iar discuţiile privind formarea Guvernului sunt premature.

Ce partide merg la discuţiile cu preşedintele şi ce mandat au

Doar cinci din cele şapte forţe politice reprezentate în Parlament au răspuns pozitiv invitaţiei preşedintelui Iohannis. Vor merge la consultări  PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor, iar PSD şi ALDE vor absenta.  Aceste formaţuni au confirmat participarea la discuţiile privind formarea viitorului Guvern. Întâlnirea trebuia să înceapă la ora 10.00 cu delegaţia PSD. Pentru că social-democraţii nu vin, primul partid care va intra la discuţii va fi PNL, la ora 11.00. La ora 12:00 intră Uniunea Salvaţi România (USR). ALDE trebuia să discute cu şeful statului la ora 13:00, însă liberal democraţii au refuyat invitaţia şefului statului. Cu toate acestea, programul se respectă, astfel că la ora 16:00 şeful statului va discuta cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) iar la ora 17:00, Partidul Mişcarea Populară (PMP). La ora 18:00 are loc ultima consultare, cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Din delegaţia PNL vor face parte preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

PNL şi-a anunţat deja mandatul la discuţii. Nu acceptă ca premierul să fie o persoană condamnată, cu referire la o eventuală propunere din partea PSD ca Liviu Dragnea să formeze Guvernul.

„Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu este potrivită pentru funcţia de prim-ministru şi – în al doilea rând – respingem cu fermitate ca Parlamentul României să se transforme în instituţia care face legi pentru ca anumite persoane să profite. Asta ne-a distrus, ne-a adus la acest nivel de trai, i-a dezamăgit pe oameni şi i-a îndepărtat de clasa politică”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan

Uniunea Salvaţi România va veni la consultări cu preşedintele partidului, Nicuşor Dan şi vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.

Reprezentanţii UDMR vor veni la Palatul Cotroceni cu liderul Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP participă cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu. Traian Băsescu a făcut deja referiri la demersul şefului statului.

„E normal să facă consultări, e constituțional. PMP-ul, fiind partid parlamentar, va participa. Ne vom face datoria de partid parlamentar să participăm la consultări. Și, pe de altă parte, consider absolut legitimă și constituțională acțiunea președintelui de a face consultări”, a spus Traian Băsescu.

PSD şi ALDE îl acuză pe preşedinte că nu respectă Constituţia

PSD nu merge la consultările pentru formarea Guvernului, de la Cotroceni. Anunțul a fost făcut în urmă cu o zi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a explicat că social-democrații vor să respecte Constituţia, iar miercuri este în funcţiune actualul Parlament, ceea ce înseamnă că PMP şi USR nu sunt formaţiuni parlamentare şi nu pot merge la aceste consultări.

„Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers”, a spus Liviu Dragnea.

Şi cei de la ALDE s-au alăturat demersului PSD şi boicotează consultările de la Cotroceni. Cei de la ALDE consideră inițiativa președintelui de a invita partidele la discuții pe marginea formării Guvernului ”prematură” şi transmit că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei.

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 85 Numirea Guvernului
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ARTICOLUL 103 Investitura
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu | DOCUMENT
Știrileprotv.ro
MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu | DOCUMENT
Casa în care a locuit Helmut Duckadam a intrat acum în atenția tuturor. Are obiecte unice, care nu s-au mai văzut în România, iar scara către etaj a fost denumită „scara președinților”. Detalii nașteptate
Viva.ro
Casa în care a locuit Helmut Duckadam a intrat acum în atenția tuturor. Are obiecte unice, care nu s-au mai văzut în România, iar scara către etaj a fost denumită „scara președinților”. Detalii nașteptate
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Țara în care se găsește Muntele Galben și un loc care seamănă izbitor cu Hawaii. A început să intre și pe lista destinațiilor multor români
FANATIK.RO
Țara în care se găsește Muntele Galben și un loc care seamănă izbitor cu Hawaii. A început să intre și pe lista destinațiilor multor români
Cum o ajută copiii lui Kate Middleton să lupte împotriva cancerului: „Te înduioșează rezistența extraordinară”
Elle.ro
Cum o ajută copiii lui Kate Middleton să lupte împotriva cancerului: „Te înduioșează rezistența extraordinară”
'Îl cunosc pe acest individ, mi-a fost vecin'. Detalii despre viața secretă, din Austria, a lui Călin Georgescu
Unica.ro
'Îl cunosc pe acest individ, mi-a fost vecin'. Detalii despre viața secretă, din Austria, a lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
25.000 de conturi de TikTok, activate cu două săptămâni înainte de alegeri. Situaţie fără precedent în România: documentele CSAT, desecretizate
Observatornews.ro
25.000 de conturi de TikTok, activate cu două săptămâni înainte de alegeri. Situaţie fără precedent în România: documentele CSAT, desecretizate
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2024. Peștii știu foarte bine cum să facă față unor situații dificile, dar nu stau la fel de bine cu gestionarea situațiilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI