„Trebuie să vă spun că în Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina, este foarte ferm în eradicarea corupției în țară”, a spus Serge Rameau pentru Europa Liberă.
Consulul onorific al Madagascarului în România a adăugat că mai multe persoane importante au fost arestate pentru fapte de corupție, „așadar, dacă Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare”, el este convins că „se va găsi ușor soluția legală”.
Întrebat și dacă poate estima cât ar putea dura extrădarea lui Radu Mazăre, Serge Rameau a răspuns:
„În primul rând, dacă dl Mazăre se află în custodie la noi și dacă autoritățile române vor cu-adevărat să negocieze extrădarea lui, ambasadorul României în Madagascar poate grăbi lucrurile”.
În legătură cu statul pe care Radu Mazăre îl avea în Madagascar, oficialul a spus că fostul edil nu se ascundea, era un om liber.
„Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar. După ce a fost condamnat, a cerut azil politic, după cum a declarat în presa locală, însă Madagascar nu oferă azil politic. Astfel, și-a reînnoit anual cererea de rezidență, ca expatriat cu firmă proprie, care reprezintă o procedură obișnuită”, a mai spus Rameau.
La câteva ore după declarațiile consulului, Ana Birchall a anunțat că Ministerul Justiției va demara procedurile de extrădare a fostului primar Radu Mazăre după ce primeşte de la Curtea de Apel Bucureşti o decizie că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare.
„Ministerul Justiţiei poate să demareze procedurile legale în vederea extrădării, în baza atribuţiilor care îi revin, numai după primirea de la instanţa competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare. Noi aşteptăm documentele de la instanţa de judecată. Ministerul Justiţiei este pregătit”, a declarat Ana Birchall.
Documentele despre care vorbește Birchall urmează să fie emise de Curtea de Apel București după ce va analiza, la solicitarea Poliţiei Române, dacă sunt întrunite condiţiile extrădării din Madagascar a fostului edil.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, după verificare, instanţa va informa Ministerul Justiţiei, care ar urma să trimită către Madagascar cererea de extrădare, urmând ca, ulterior, autorităţile din acest stat să se pronunţe cu privire la solicitare.
Radu Mazăre a fost arestat astăzi în Madagascar, pentru șase zile, informația fiind confirmată de Poliția Română.
Fostul primar al Constanței plecase din țară pe 30 decembrie 2017, moment în care se afla sub control judiciar, dar instanța îi ridicase interdicția de a părăsi România.
El a fost condamnat definitiv, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor unor terenuri în Constanţa şi Mamaia. Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari din Primăria Constanței, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
Într-o altă cauză, cunoscută ca „dosar Polaris”, Radu Mazăre a primit, pe 3 mai, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro