”În scurt timp de la dispariție, autoritățile thailandeze au demarat o amplă operațiune de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor. A fost o mobilizare rapidă și eficientă. The Thailand Navy Seals a avut rolul central, iar militarilor li s-au alăturat experți, medici și un număr mare de voluntari. În prima fază, starea de sănătate a copiilor a fost evaluată de către medici, iar apoi scafandrii au transportat hrană și rezerve de oxigen. În tot acest timp, profitând de o întrerupere a ploilor musonice, din peșteră a fost evacuată o mare cantitate de apă, pentru a facilita accesul echipelor de salvare și transportul copiilor la suprafață”, povestește consulul României în Thailanda.

Simina Filip mai arată că operațiunea a avut ”un grad mare de risc”, însă aceasta nu a fost o piedică pentru cei implicați.

”Complexitatea și gradul mare de risc al operațiunii nu a fost o piedică pentru cei implicați, iar determinarea lor a fost una exemplară. Din nefericire, unul dintre salvatori, a decedat în timpul transportului unor rezerve de oxigen pentru copii captivi. De asemenea, primul ministru, Prayut Chan-o-cha, a vizitat zona și a adresat cuvinte de suport familiilor îngrijorate care așteptau în apropierea intrării în peșteră încă de la declanșarea operațiunii.

În urma efortului susținut, misiunea de salvare a fost una de succes și cei 12 copii și antrenorul lor au fost aduși în siguranță la suprafață de unde au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.

Momentul salvării a fost întâmpinat cu entuziasm atât de către cei implicați direct în operațiune, cât și de către toți cei care așteptau”, a mai adăugat ea.

Întreabtă cum a privit ea desfășurarea evenimentelor din nordul țării, ea spune că a urmărit ” permanent și cu îngrijorare evoluțiile legate de această situație neașteptată, iar gândurile noastre s-au îndreptat spre cei 12 copii, antrenorul și familiile lor aflate în suferință”.

”Dincolo de eforturile echipelor de salvare, am fost impresionați de implicarea activă a societății în sprijinirea autorităților locale și de eficiența întregii operațiuni.

Cred că declarația făcută de către guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn la finalul operațiunii de salvare surprinde extrem de bine emoția resimțită de toată lumea: « Am realizat ceva ce nimeni nu credea posibil,… Această misiune a fost de succes pentru că am avut putere. Puterea dragostei. Toata lumea a trimis-o celor 13.»”, a transmis Simina Filip.

Reamintim că operațiunea de salvare a micilor fotbaliști din peștera din Thailanda a fost urmărită cu sufletul la gură de întreaga lume. După trei zile, salvatorii au reușit să-i aducă la suprafață pe toți copiii, dar și pe antrenorul lor. Totul după aproape două săptămâni de când copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au intrat în peșteră.

Pe 23 iunie, 12 fotbaliști ai echipei de fotbal Wild Boar, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au intrat în peştera Tham Luang din Thailanda, împreună cu antrenorul lor în vârstă de 25 de ani.

Labirintul de peșteri are o lungime subterană de aproximativ 10 kilometri, fiind o adevărată atracție în zonă, în special pentru pasajele sale foarte înguste.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Top 5 cei mai avuți rockeri din România. Cornel de la Vunk, Bittman și Tavi Colen sunt ”premianții”!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News