Consumatorii de droguri se intalnesc de cele mai multe ori in spatele gratiilor cu cei de la care au cumparat doza zilnica de ‘moarte alba. Cei mai multi dintre ei dau vina unii pe altii pentru situatia in care au ajuns si isi arunca priviri dure atunci cand se intalnesc. Libertatea a asistat la o intalnire ‘de gradul trei, in puscarie: Zorica Stefan (27 de ani), consumator, si Sfarlea Torino Valentin (60 de ani), dealer de droguri.

‘Am inceput sa ma droghez dintr-o prostie. Ajunsesem sa consum 10, 20 de bile intr-o zi si eu, si fosta mea concubina, cu care am doi copii. Am ajuns aici, in spatele gratiilor, dupa ce am furat pentru a-mi procura drogurile, ne-a povestit Zorica Stoian (27 de ani).

Tanarul a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru talharie si sustine ca nu e normal ca o persoana care a devenit victima traficantilor sa primeasca aceeasi pedeapsa ca unul care aduce in viata consumatorilor ‘moartea alba. ‘Traficantii primesc pedepse la fel ca noi si nu e normal. Daca omori un om primesti o pedeapsa si te numesti criminal, dar atunci cand vinzi droguri omori in timp mai multe persoane. Nu e drept. Eu mi-am pierdut familia si pe cei dragi, nu pot fi alaturi de fetele mele, care au acum atata nevoie de mine, pentru ca mama lor nu a putut renunta la droguri si le-a parasit, ne-a mai declarat fostul consumator. Acesta spune ca nu se va mai atinge niciodata de prafurile albe. ‘Singurul medicament e sa vrei tu din toata fiinta ta sa te lasi. Nu exista o reteta pentru astfel de situatii, e doar vointa, a adaugat detinutul.

„Afara castigam 60-70.000 de euro lunar”

Sfarlea Torino Valentin, de 60 de ani, a primit o pedeapsa de 18 ani pentru trafic de droguri de mare risc.
Barbatul spune ca a trait o viata in spatele gratiilor. ‘Am primit 18 ani, o viata de om. In 2000 am fost contactat de fosti colegi de celula care mi-au propus o afacere banoasa. Nu-i suport pe cei care consuma droguri, nu ma intereseaza, e alegerea lor. Eu am avut tone de heroina si nu m-am atins de un gram. Pentru un kilogram de heroina dusa dintr-o parte in alta castigam 1.000 de euro, adica 60-70.000 de euro pe luna, povesteste detinutul Sfarlea Torino. Cu toate acestea a fost de acord sa dea mana cu un fost consumator de droguri pe care l-a intalnit in spatele gratiilor.

„Traficantii primesc pedepse la fel ca noi si nu este normal. Ei sunt mai vinovati pentru ca vand droguri constienti de raul pe care il fac” Zorica Stoian, 27 de ani, fost consumator de droguri

„Nu-i suport pe cei care consuma droguri, nu ma intereseaza, e alegerea lor. Eu am avut tone de heroina si nu m-am atins de un gram” Sfarlea Torino Valentin, 60 de ani, fost traficant de droguri

S-au drogat obligati de colegii de celula

Presedintele Agentiei Nationale Antidrog, chestorul Pavel Abraham, a atras atentia ca in Romania consumul de droguri in puscarii e o problema. Potrivit unui studiu efectuat de institutia pe care o conduce, din cei aproximativ 35.000 de detinuti incarcerati in toata tara, 800 au recunoscut ca se drogheaza, in special cu stupefiante injectabile. In topul preferintelor acestora sunt heroina si cocaina, droguri incercate din curiozitate sau la presiunea colegilor de celula. Puscariasii au spus ca drogurile ajung la ei si prin intermediul gardienilor.

Urmărește-ne pe Google News