„Producţia de bere reprezintă un real stimul pentru creşterea economică a României, prin crearea de locuri de muncă la nivel naţional, generarea de valoare adăugată în cadrul tuturor activităţilor conexe şi prin importante contribuţii la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite. Industria berii generează peste 500 de milioane de euro anual la bugetul de stat direct şi prin activităţi conexe”, a declarat Leferman.
Petul e la putere
Potrivit berarilor, petul este cel mai apreciat produs în România, berea la pet fiind cea mai vândută în continuare. dar ca un fapt îmbucurător, românii au început să consume tot mai multă bere la sticlă. „Este o tendinţă a românilor către produse de mai bună calitate, o tendinţă de premiumizare a preferinţelor românilor, de orientare către produse de mai bună calitate şi poate fi o tendinţă a opţiunilor de consum”, a mai spus Julia Leferman.
Exporturile scad
Un fapt care nu ne avantajează deloc ține de exporturile de bere românească. Acestea au scăzut cu 80.000 de hectolitri, până la 420.000 de hectolitri față de anul 2015. Importurile au înregistrat o uşoară creştere faţă de 2015, de 0,09 milioane de hectolitri, atingând un total de 0,44 milioane de hectolitri.
Potrivit Juliei Leferman, sunt nenumărate modalităţi prin care industria berii are un impact pozitiv asupra economiei României în ansamblul său şi factorul declanşator al acestui fapt îl reprezintă caracterul naţional al industriei de bere. Astfel, ponderea producţiei locale depăşeşte 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite la producerea berii provin din agricultura României. În urma acestui fapt, peste 10.000 de români au un loc de muncă în agricultură, în condiţiile în care un loc de muncă din industria berii generează două locuri de muncă în agricultură.
De asemenea, sectorul berii are o influenţă semnificativă asupra gradului de ocupare a forţei de muncă, prin crearea, la nivelul întregii ţări, direct şi indirect, de aproximativ 85.000 de locuri de muncă.
„Spre deosebire de anii precedenţi, lipsa presiunii fiscale şi predictibilitatea fiscală de care sectorul berii şi alte sectoare s-au bucurat au permis ca piaţa să evolueze în mod natural şi să îşi aducă contribuţia la economia naţională. Salutăm această stabilitate fiscală, considerăm că este factorul esenţial pentru stimularea dezvoltarea pieţei în condiţiile în care vorbim despre o piaţă extrem de concurenţială. Anul trecut, consumul s-a menţinut la nivelul 2016, este şi rezultatul relaxării fiscale”, a afirmat şeful Asociaţiei Berarii României.