Si totusi, ce sau cum
ar trebui sa mancam?
Raspunsul la problema e dat de medicina nutritionista moderna ce sustine ca putem “contracara” potentialele efecte negative ale acestor grasimi prin… echilibru.
Grasimea animala trebuie inlocuita cu uleiurile vegetale, de masline, floarea-soarelui, soia, cu alimente vegetale, bogate in fibre. Acestea protejeaza efectiv mucoasa intestinului gros, drept pentru care dispare si posibilitatea cancerului de colon, de care vorbeam mai devreme si impiedica chiar si absorbtia unei mari parti a grasimilor la acest nivel.
De ce in Occident lumea nu mai vrea carne?
Pentru ca in Occident specialistii au dus timp de zeci de ani o campanie bine sustinuta si argumentata de lamurire a populatiei asupra necesitatilor reale, dar si a neplacerilor cauzate in timp de consumul regulat de carne, mai ales rosie sau organe de animal. E evident ca aceste sfaturi nu trebuie privite izolat. De fapt, trebuie intelese principiile sanatoase de alimentatie in ansamblu.
Dar sa revenim la carne. Veti intreba: ce se intampla cu nevoia de proteine a organismului? Raspunsul este ca aceasta nevoie se situeaza intre 40 si 60 g pe zi, cantitate pentru care organismul uman poseda mijloace de metabolizare eficienta.
Aceasta cantitate inseamna 100 g de carne, dar numai un carnacior oltenesc mai “zdravan” are 150 g, iar o friptura obisnuita 180 g. Asadar, fiti sincer si raspundeti: cine se limiteaza doar la 100 g? Cand aceasta cantitate se dubleaza sau se tripleaza chiar, sistemul de protectie a organismului fata de grasime si colesterol e depasit si acestea se depoziteaza, in cele din urma, asa cum am mai explicat, in invelisul intern al peretilor vasculari.
Specialistii demonstreaza ca cei care consuma moderat (doar de cateva ori pe saptamana si in cantitati controlate) sau chiar deloc, carne, sunt in mod evident scutiti de afectiunile de care sufera cei “imbuibati” de carne. Vegetarienii sau cei care isi “iau” proteinele doar din peste, lactate si oua, evitand carnea (alba sau rosie) traiesc mai mult si sunt normoponderali, activi si sanatosi pana la o varsta inaintata. Tenul lor arata mai bine, este mai putin patat si chiar isi pastreaza nealterata vederea la batranete.
In concluzie, daca, prin traditie, mesele de Craciun si de Revelion trebuie sa fie imbelsugate, pentru a-i atrage pe toti membrii familiei, va recomand sa va stimulati cat mai mult imaginatia. Puteti compune multe feluri de mancare aspectuoase, dar si sanatoase. Sub impulsul atmosferei feerice de sarbatoare, toti membrii familiei vor aprecia eforturile dv. si poate ca-i veti convinge ca, de anul viitor, sa-si schimbe regimul de viata. Mancand mai “usor” si practicand zilnic si cateva exercitii usoare, ramaneti multi ani sanatosi, energici, veseli si chiar mai slabi. Nu mai gafaiti la fiecare efort si chiar puteti parea mai tineri.
Avertismentele doctorilor americani
Pe site-urile americane de sanatate circula un anunt ce avertizeaza consumatorii de carne ce se intampla in corpul animalului sacrificat pentru consum. Printre aceste informatii se regaseau urmatoarele:
– aceste animale si pasari sunt hranite cu hormoni pentru a creste rapid; hormonii ar ramane in carnea consumata si ar fi cauza dereglarilor endocrine ale consumatorilor;
– animalele depoziteaza diferite substante chimice, toxice, periculoase pentru om – direct sau din pesticidele cu care este tratata hrana;
– cand animalul e sacrificat, in corpul lui se acumuleaza rapid enzime ce initiaza procesul de descompunere; nu s-au gasit inca solutii pentru stoparea acestui proces sau incetinirea lui prin metode sanatoase de conservare.
– majoritatea animalelor pentru consum industrial sunt tinute cat mai imobile, in grajduri sau crescatorii; prin urmare, musculatura lor e minimum dezvoltata si carnea lor contine de doua ori mai multa grasime decat a unui animal care se hraneste singur, pe pasune.