Familia adolescentului povestește acum că știa de viciul care-l măcina pe Cătălin Cojocaru și că a încercat să-l salveze, însă toate eforturile au fost zadarnice.
Tatăl lui Cătălin Cojocaru, adolescentul mort în urmă cu circa două săptămâni în Spitalul Județean Buzău din cauza etnobotanicelor, a povestit jurnaliștilor din presa locală că acesta fuma probabil drogurile în cluburile în care mai mergea uneori, însă ajungea acasă după ce efectele lor dispăreau.
”Nu ne dădeam seama, probabil când pleca, în pub, chiar dacă fuma una, stătea să-i treacă starea. Noi, buimăciți de somn, îl întrebam dacă e ok, dacă vrea să mânânce, părea bine. L am avertizat că e periculos că dacă fumezi una mai cere una și mai cere una. A mers și la psiholog, cu toții mi-au spus că voința lui e cea mai importantă. Era un tip foarte inteligent, i-am spus că nu stă decât în voința și în putrerea lui să înțeleagă că e fatal. Și asta s-a întâmplat”, a povestit bărbatul.
Extreme de îndurerat, omul a povestit că dealerii i-ar racola în special pe tinerii care provin din familii cu bani, iar consumatori de etnobotanice ar fi în toate clasele sociale.
În ultima săptămână, șase tineri au ajuns la Spitalul Județean Buzău cu simptome specifice consumului de substanțe psihoactive. Medicii spun că au ajuns să se confrunte cu un val de tineri care se simt rău după ce trag din țigări cu etnobotanice.
“Am început să avem prezentări aproape zilnic. Pacienţi de vârstă tânără, liceeni sau vârstă apropiată vârstei de liceu, cu agitaţie psihomotorie, tahicardie, dispnee, simptomatologie care s-a ameliorat după tratamentul nespecific aplicat în urgenţă. În principiu, au zis că au fumat”, a declarat șeful secției UPU Buzău, Adrian Zoican.
Și anchetatorii din cadrul DIICOT Buzău vorbesc despre o creștere a consumului de etnobotanice.
„Da, pot confirma că în ultimii ani se constată o creştere a consumului de substanţe de energizare a psihicului în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Cred că acest lucru nu se întâmplă numai în judeţul Buzău, noi îl remarcăm aici, în judeţ, mai ales în municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar avem contacte profesionale şi ştim că şi în alte judeţe din ţară se remarcă aceeaşi tentativă de creştere a consumului de astfel de substanţe, din aşa-numita categorie a etnobotanicelor”, a declarat prim procurorul DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel.
Totodată, anchetatorii cred că pe piață a apărut o nouă categorie de droguri, mult mai periculoase. Alarmați de numărul din ce în ce mai mare al consumatorilor, specialiștii antidrog fac tot mai des consiliere în școli. Anchetatorii spun că etnobotanicele se vând pe internet, consumatorii din Buzău aprovizionându-se de la rețelele care sunt în Brăila, Galați și în București. Procurorii DIICOT Buzău au destructurat, în ultimii doi ani, opt grupări de traficanti de droguri de risc și mare risc, iar 45 de persoane au fost trimise in judecată.
Citește și: REPORTAJ / Morminte la preț de garsonieră, în Ploiești. Cum arată un loc de veci de 5.000 de euro/ VIDEO&FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro