Un studiu comparativ intre anii 2003, 2004 si 2005 arata ca romanii consuma din ce in ce mai mult medicamente. Daca in 2003 bolnavii au achizitionat medicamente in valoare de circa 4.459 miliarde lei, in 2004 consumul a crescut cu 66,4%, pana la 7.419 miliarde lei, iar in 2005 cu inca 49,4% pana la valoarea de 11.088 miliarde lei. De asemenea, numarul de retete prescrise a crescut, ajungand de la 7 milioane in 2003 la peste 17 milioane in 2005. Datele facute ieri publice de CNAS au cuprins perioada ianuarie-august pentru fiecare din cei trei ani.
Tot ieri, CNAS a precizat ca din 17 octombrie medicii vor dispune de un nou formular de reteta pe care vor putea fi prescrise medicamentele din toate cele trei liste de compensare A, B, si C (compensate de CNAS in proportie de 50, 90 sau 100%). Prescriptia se va face in continuare cu denumirea comuna internationala (substanta activa a medicamentului), conform regulilor in vigoare de la 1 august a.c., dar in cazuri justificate medical se accepta si prescrierea denumirii comerciale a medicamentului. La prezentarea retetei, farmacistul e obligat sa dea pacientului medicamentul cel mai ieftin. in cazul in care bolnavul cere un alt medicament, el trebuie sa semneze pe reteta o rubrica nou introdusa prin care se arata de acord sa plateasca diferenta de pret intre medicamentul scump si cel ieftin care e decontat de CNAS.
Pe noul formular medicul va nota si codul bolii de care sufera pacientul, conform regulilor internationate de codificare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lucru ce va permite evidentierea statistica a morbiditatii.
E posibil ca in perioada urmatoare unele farmacii sa scumpeasca medicamentele date fara reteta (OTS-urile). Ioan Uivarosi, presedintele Colegiului Farmacistilor, a declarat ca e posibil acest lucru dat fiind ca farmacistii au avut pierderi in urma ieftinirii medicamentelor date prin prescriptie si pot apela la aceasta varianta pentru a mai recupera din pagube.

 
 

Urmărește-ne pe Google News