Consumul zilnic de sunca poate creste cu peste 50% riscul de aparitie a cancerului la vezica urinara, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care mananca sunca de 5-7 ori pe saptamana prezinta cu 59% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinara fata de cei care mananca mai rar acest produs.
Studiul a mai scos la iveala faptul ca persoanele care consuma in mod regulat carne de pui fara pielita prezinta cu 52% mai multe riscuri de a dezvolta aceasta maladie. Substantele vinovate sunt nitrozaminele si aminele heterociclice prezente in carnea procesata.
La studiu au participat 136.000 de persoane, care au fost monitorizate 22 de ani. 808 dintre voluntari au facut cancer la vezica urinara.
Nitrozaminele, substante cancerigene care se gasesc in carnea procesata, sunt prezente in cantitati extrem de ridicate in sunca. Aminele heterociclice, substante la fel de cancerigene, se dezvolta in momentul in care carnea este preparata la temperaturi inalte. Carnea de pui de pe care nu s-a inlaturat pielea contine o cantitate mai mica din aceste amine.