Nicodin Tudor, Bucuresti: Desi contoarele evidentiau un consum de 0,460 mc apa calda, administratorul m-a taxat pentru 1,350 mc, fapt motivat prin aplicarea art. 74, alineatul 2 din Ordinul 233/2004 al ANRSPGC. Este corect?
Actul normativ invocat vorbeste intr-adevar de posibilitatea luarii in calcul a unui consum de 15 litri pe zi pentru o persoana, cantitate socotita drept norma sanitara minima, dar numai pentru situatiile in care calculele evidentiaza anomalii in repartizarea cheltuielilor. Or, daca contoarele dv. inregistreaza corect, iar consumurile colective nu depasesc maximum admisibil de 10% din totalul facturii, administratorul a confundat consumul redus cu… anomalia. Cereti interventia comitetului executiv si discutati cazul in prima adunare generala.
Angela Cojocaru, Bucuresti: Pentru pensionarii angajati de catre o asociatie de locatari se retin din salariu si taxele aferente asigurarii pentru somaj?
Nu, aceasta contributie este exceptata in cazul pensionarilor, dar se achita contributia pentru asigurari sociale de sanatate, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, comisionul pentru Camera de munca, contributia de asigurari de sanatate si desigur impozitul pe venituri din salarii.
Nicolai Tiganasu (Barlad): O societate specializata in telecomunicatii (Internet si cablu tv) si-a montat pe peretii interiori si exteriori ai blocului nostru tot felul de materiale, fara a solicita acordul asociatiei de proprietari. Pentru spatiul ocupat n-ar trebui sa le pretindem plata unei chirii?
Daca firma nu presteaza servicii pentru detinatorii de spatii din imobilul dv si n-a obtinut acceptul asociatiei este vorba de un abuz ce poate fi sanctionat de justitie (tulburare de posesie) si Primaria localitatii (pentru lucrari neautorizate). Aveti tot dreptul sa pretindeti chirie si sa cereti sanctionarea abuzului.
A raspuns problemelor dumneavoastra specialistul nostru, Eugen Eftimiu