Rezultatele la Bac 2020 au fost publicate în format anonimizate, la fel cum s-a întâmplat și cu rezultatele la evaluarea națională.

Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, noutatea din acest an fiind că cererile pot fi depuse și online.

Media la Bacalaureat 2020 se calculează ca media aritmetică a notelor obținute la probele scrise. Pentru a promova, este nevoie de nota cel puțin 5,00 la fiecare materie, iar media generală trebuie să fie cel puțin 6,00.

Anul acesta, probele orale la Bac 2020 nu s-au susținut, competențele lingvistice și digitale fiind echivalate.

Cum faci contestație la Bac 2020

Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, conform ordinului Ministerului Educației și Cercetării, candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații, completează semnează și depun/transmit, prin mijloace electronice, o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Cum sunt corectate lucrările la Bac 2020

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației:

(1) În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

(2) În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:

– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;

– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

(3) În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (2). În situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (2).

Sesiune specială pentru Bac 2020

În acest an, Ministerul Educației organizează o sesiune specială a bacalaureatului pentru elevii afectați de pandemia COVID-19, precum şi pentru cei care nu au participat din alte motive medicale la prima sesiune.

Când au loc examenele din sesiunea specială, potrivit calendar BAC 2020

  • 29 iunie – 3 iulie – înscrierea candidaţilor;
  • 6 iulie – Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă
  • 7 iulie – proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
  • 8 iulie – proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă
  • 9 iulie – Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
  • 10 iulie – afişarea rezultatelor (ora 12,00)
  • 10 iulie – depunerea contestaţiilor (între orele 14,00 – 19,00)
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale (după ora 12,00)

Cum se promovează bacalaureatul

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

 
 

Urmărește-ne pe Google News