Cuprins:
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale, afișarea rezultatelor la cele trei probe de examen, respectiv Limba și Literatura Română, Limba și Literatura Maternă și Matematică, va avea loc la fiecare unitate de învățământ pe data de 22 iunie, până în ora 12.
UPDATE 22 iunie, ora 13:15 – Au fost afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2020 pe edu.ro
Rezultatele la Evaluarea Națională 2020 la clasa a 8-a se au fost afișate luni, 22 iunie, pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro. Pentru prima dată, notele elevilor la Evaluarea Națională au fost făcute publice prin anonimizarea numelui și a prenumelui fiecărui candidat.
Candidații care se consideră nedreptățiți și vor să conteste nota sau notele primite la una sau mai multe probe o pot face, potrivit aceluiași calendar și normelor MEN, pe 22 iunie, între orele 14-20 și pe 23 iunie, între orele 8-12.
Calendar depunere contestații la Evaluarea Națională 2020
- 22 iunie – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
- 23 iunie – Depunerea contestațiilor (intervalul orar 8:00 – 12:00)
- 23-26 iunie – Soluționarea contestațiilor
- 27 iunie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Cum și unde se depune contestația online la Evaluarea Națională
În acest an, la Evaluarea Națională, contestațiile se pot depune și pe cale electronică, pe mailul oficial al instituției de învățământ unde s-au susținut probele.
„Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, scrie în metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale.
Model de contestație la Evaluarea Națională
Fie că se depune la secretariatul unității de învățământ, fie ca se completeaza, se fotocopiază și se trimite pe mailul școlii, contestațiile trebuie să aibă forma de mai jos. Este un model similar sesiunilor din anii anteriori.
Când are loc sesiunea specială la Evaluarea Națională 2020
Sesiunea specială a Evaluării Naționale 2020 este organizată pentru elevii afectați de pandemia COVID-19 care nu au putut participa la prima sesiune de examene.
- 22-26 iunie 2020 – Înscrierea candidaților
- 29 iunie 2020 – Limba şi literatura română
- 30 iunie 2020 – Matematică
- 1 iulie 2020 – Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
- 2 iulie 2020 (până la ora 12:00) – Afișarea rezultatelor
- 2 iulie 2020 (între orele 14:00 – 19:00) – Înregistrarea contestațiilor
- 4 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale.
Examenul de Evaluare Națională 2020 s-a desfășurat anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Au fost reguli speciale pentru cei peste 170.000 de absolvenți ai claselor a VIII-a din școlile generale din toată țara.
Astfel, potrivit ordinelor comune ale Minsiterului Sănătății și Educației Naționale , accesul elevilor a avut loc diferențiat în fiecare unitate de învățământ. Elevii au intrat la intervale orare diferite, în grupuri mici, nu inainte de a le fi măsurată temperatura cu termometrul non-contact.
Cum a funcționat eliminarea termometrului și ce se întâmplă cu elevii care nu au susținut examenul
Potrivit normelor generale de acces în instituțiile publice, nu au fost primiți cei cu temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius.
Mai mult, copiii au fost obligați să poarte masca de protecție pe toată perioada examenului și au avut la dispoziție dezinfectanți pentru mâini.
Până acum, nu au putut să susțină proba la Limba și Literatura Română o elevă din Constanța, care a avut o temperatură mai mare de 37,3 grade, iar la proba de Matematică de miercuri, au mai fost identificați trei elevi în aceeași situație, din Sălaj, Timiș și Vaslui.
Toți aceștia vor susține examenele în sesiunea specială.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial, a transmis Ministerul Educației.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro