Când se depun contestații la Bac 2024

Elevii care au susținut examenul de bacalaureat în anul 2024 și consideră că notele obținute nu reflectă cu adevărat cunoștințele și eforturile lor în cadrul probelor scrise au posibilitatea de a depune contestații pentru a solicita reevaluarea lucrărilor. Această opțiune le oferă șansa de a corecta eventualele erori de evaluare și de a obține o notă corectă.

Pentru comunicarea notelor obținute la examenul național de bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ au tipărit lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.

Contestațiile la Bacalaureatul din 2024, sesiunea de toamnă, se pot depune luni, pe 26 august, în intervalul orar 12:00-18:00. Aceasta este fereastra de timp în care elevii nemulțumiți de notele obținute pot solicita reevaluarea lucrărilor.

Este esențial ca toți elevii care doresc să depună contestații să respecte acest interval orar pentru a se asigura că cererile lor sunt luate în considerare.

Cum se depun contestațiile la Bac 2024

Candidații care sunt nemulțumiți de primele rezultate la BAC 2024, sesiunea de toamnă, pot depune contestații la una sau mai multe probe. Elevii trebuie să fie conștienți că depunerea unei contestații nu garantează neapărat o creștere a notei, dar reprezintă un drept legitim de a solicita o evaluare justă.

Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.

Contestațiile pot fi depuse fie fizic, la secretariatul unității de învățământ unde a fost susținut examenul, fie online, prin e-mail, la adresa secretariatului.

Cum arată un model de contestații pentru Bac

Comisia Națională de Bacalaureat va transmite Comisiei de bacalaureat județene/Comisiei de bacalaureat a municipiului București modelul cererii-tip pentru depunerea contestației care include și declarația-tip.

Cum se face recorectarea lucrărilor în urma contestațiilor

Lucrările elevilor are depun contestații ajung la o comisie formată din profesori evaluatori. Aceștia recorectează lucrările și acordă note, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise.

După corectarea lucrărilor, acestea sunt sigilate și vor fi deschise ulterior de către preşedintele comisiei de contestaţii. Acesta compară notele acordate după reevaluare cu notele primite la prima corectură.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul
obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  • să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Când se afișează rezultatele finale la Bac 2024

Soluționarea contestațiilor la examenul de bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, are loc în perioada 27—29 august 2024. În data de 30 august sunt apoi afișate rezultatele finale la examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă.

Comunicarea rezultatelor obținute la examenul național de bacalaureat 2024 se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Calendar Bac 2024 sesiunea de toamnă

  • 15—22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele
  • de corigențe
  • 8—9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News