Într-un comunicat remis Libertatea, Topolinski s-a declarat “extrem de mulțumit de această decizie”.
“Suntem extrem de mulțumiți de această decizie, având în vedere presiunea mediatică la care am fost supuși în ultimele două săptămâni și multitudinea de acuzații nefondate aruncate în spațiul public la adresa noastră și a Ministerului Sănătății”, se arată în comunicat.
Naguma Medical Supply a fost desemnată câștigătoare a procedurii organizate de Ministerul Sănătății la 25 iunie. Licitația s-a organizat pentru livrarea a 115 milioane de măști destinate persoanelor defavorizate, măști care urmează să fie distribuite gratuit prin direcțiile județene de sănătate publică.
În același comunicat, Topolinski mai spune că el și firma sa au suferit prejudicii de imagine din cauza articolelor publicate în mass-media în această perioadă și susține că a decis să acționeze în judecată unele publicații.
“Firma de avocatură Oncescu & Asociații a fost mandatată formuleze acțiuni în justiție pentru recuperarea prejudiciilor aduse prin articole de presă și emisiuni defăimătoare, respectiv Gândul, Antena 3, Rise Project. Daunele solicitate se ridică la 5 milioane de lei și această sumă ar putea crește”, se mai arată în comunicat.
Licitația a fost contestată inițial de firma clastă pe locul al doilea în procesul de alegere a câștigătorului, Best Achizitii SRL, deținută de Mihaela Neagu. Reprezentanții acestei companii acuzau că firma câștigătoate are declarații contradictorii cu privire la cantitatea de măști pe care o poate livra.
Atunci, într-un răspuns trimis la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, Ministerul Sănătății a susținut că nu le-a cerut, în cadrul procedurii, participanților să dovedească faptul că au măști pe stoc sau să facă dovada existenței unor acorduri între aceștia și producătorii ale căror produse au fost ofertate.
Răspunsul ministerului a fost însă în contradicție cu ce declarase cu o zi înainte premierul Ludovic Orban. Liderul Guvernului a precizat că, după preț, următorul criteriu a fost capacitatea de livra cantitatea în 7 zile. Și că însăși compania contestatară Best nu avea această capacitate.
Au urmat apoi contestația Unifarm, companie de stat aflată chiar în subordinea Ministerului Sănătății, care lansase licitația. Reprezentanții Unifarm susțineau că oferta acesteia a îndeplinit condiția de a livra cantitatea minimă cerută în cadrul procedurii, de 95 de milioane de măști.
Oferta i-a fost respinsă deși îndeplinea cerința din caietul de sarcini, au arătat atunci reprezentanții Unifarm.
Iată decizia prin care CNSC a respins cele două contestații:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro