Primul protest spontan, acum un an

Peste 20 de angajați ai Radio România Iași au reluat seria protestelor și au făcut un apel la conducerea centrală a Societății Române de Radiodifuziune să nu mai amâne nejustificat negocierea și semnarea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) cu federația sindicală care a inițiat dialogul social încă de la început. Salariații au precizat, pentru Libertatea, că absența unui contract colectiv de muncă afectează angajații, inclusiv stabilitatea lor financiară pe termen lung.

Protestul vine la un an de zile de la prima mișcare de tip grevă din radioul public românesc, făcută tot la Iași.

Aceștia mai acuză și conducerea centrală a radioului de faptul că nu a explicat concret cum au folosit cele 40 de milioane de lei, fonduri alocate la rectificarea bugetară, cu scopul de a „reduce discrepanțele salariale”. Ei sunt îngrijorați de faptul că o parte din acești bani vor fi returnați pentru că nu au fost utilizați corespunzător. Iar de la București le-a fost închisă ușa în nas: „ni s-a transmis că această solicitare nu intră sub incidența legii privind liberul acces la informații de interes public”, au explicat sindicaliștii Radio Iași pentru Libertatea.

Acuzații de lipsă de transparență

Protestatarii de la Iași mai susțin că această lipsă de transparență generală întărește inclusiv convingerea potrivit căreia studioul teritorial de la Iași se plasează la coada clasamentului în privința salarizării, comparativ cu celelalte posturi regionale de radio ale rețelei SRR.

„Nu putem să nu observăm tentativele conducerii centrale și ale unui sindicat agreat de către angajator de a înlocui Federația FAIR-Mediasind și de a prelungi, prin tot felul de tertipuri, cadrul firesc al dialogului social. Încercarea le-a fost respinsă printr-o sentință a Judecătoriei Sector 3 București. Astfel de acțiuni, bazate pe date incorecte, demonstrează lipsa de respect a conducerii față de angajați și față de procesul de negociere colectivă. Am adresat mai multe întrebări în legătură cu modul în care au fost cheltuite fondurile obținute la rectificare. Am reluat și dilema legată de salarizarea pentru fiecare studio teritorial în parte. Ni s-a spus că nu sunt informații de interes public. Ne rezervăm dreptul de a continua seria de acțiuni și de interpela autoritățile și noul Parlament, până când problema al cărei fitil a fost aprins la Iași va fi rezolvată!”, a declarat Ion Poenaru, președintele filialei Fair-MediaSind Radio România Iași.

Momentan, angajații Societății Române de Radiodifuziune nu au un Contract Colectiv de Muncă. Precedentul document a expirat din data de 6 iunie 2024.

Probleme reclamate de ani de zile

Libertatea a scris în mai multe rânduri despre problemele reclamate e angajații radioului public, care au pornit în special de la mișcările de protest de la Radio Iași. Una dintre cele mai mari nemulțumiri la nivel național era legată de salarizarea funcțiilor de conducere, managerii și redactorii șefi câștigând de până la șapte ori mai mult decât angajații cu studii superioare.

Pe 1 octombrie angajații SRR au intrat în grevă de avertisment, dar greva generală pentru care au strâns sute de semnături a fost declarată ilegală și protestele au continuat doar în cadru regional.

La Iași, jurnaliștii mai reclamă și faptul că managementul radioului și-a asumat ținte de audiență în scădere, fapt confirmat și de ultimele raportări ale numărului de ascultători, dar și situații particulare. Libertatea a scris și că Doina Baciu, casieră, care era și portăreasă, a ajuns realizator al celei mai importante emisiuni de la Radio Iași, Nicolae Tomescu, redactorul-șef al postului, ne-a explicat că „și Sfântul Petru era pescar, dar asta nu l-a împiedicat să devină apostol”. Totul în contextul în care, în circuitul intern, conducerea Radio Iași a fost singura din țară care și-a propus ținte mai mici de audiență de la un an la altul, ca obiectiv de performanță, și le-a îndeplinit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News