Inspectorii par să fie printre primii militari americani care au intrat oficial în Ucraina de la invadarea Rusiei în contextul unei îngrijorări cu privire la posibilitatea ca armele americane să ajungă pe piața neagră. Presa ucraineană a scris că SUA se tem să nu ajungă o parte din armament în mâna Rusiei sau altor state, de a aceea a decis să trimită un grup de inspectori care va monitoriza folosirea acestui armament.

Presa rusă: SUA au recunoscut că luptă pe teritoriul Ucrainei

Jurnaliștii ruși au preluat știrea publicată în presa occidentală și au comentat că SUA au recunoscut juridic că militarii americani luptă împotriva Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Presa rusă scrie că Pentagonul își dorește să escaladeze conflictul, iar trimiterea în Ucraina a unor noi trupe militare este „o greșeală istorică”.

Personalul militar american se află acum în Ucraina pentru a ajuta la ținerea evidenței armelor și echipamentelor în valoare de miliarde de dolari, însă presa rusă scrie că este vorba despre trupe NATO special instruite. 

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei: „Inspectarea armamentului trimis este practicată peste tot în lume”

„Statul care oferă noi tipuri de armament are tot dreptul să trimită inspectori la fața locului și să participe la instructaje”, povestește pentru Libertatea analistul politic de la Kiev Serhii Kuzan, consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

„Nu este nimic ieșit din comun. Inspectarea armamentului trimis este practicată peste tot în lume. Vorbim despre specialiști care monitorizează armamentul și nu participă sub nicio formă la operațiuni militare”, explică Serhii Kuzan.

Contrabanda cu arme din Ucraina - o problemă reală sau inventată? Consilier în Ministerul Apărării de la Kiev pentru Libertatea: „Cum să facem contrabandă cu ceea ce ne lipsește?”
Serhii Kuzan

Inspectorii americani au fost invitați de autoritățile ucrainene

Specialistul ucrainean, care colaborează cu diverse instituții guvernamentale ucrainene, menționează că șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, a invitat statele din Occident în vara anului curent să-și trimită inspectori în Ucraina pentru a verifica unde se află și cum este folosit armamentul livrat.

El a reamintit de scandalul din iulie a.c., când presa germană și unii politicieni americani și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila contrabandă cu arme din Ucraina. Drept răspuns, autoritățile ucrainene au invitat statele partenere din Occident să trimită inspectori la fața locului.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

„Să nu uităm că este un interes destul de mare din partea producătorilor să-și vadă armamentul în funcțiune, să-l monitorizeze pe câmpul de luptă, să vadă cum rezistă, cum poate fi reparat, când anume iese din funcțiune în perioadele critice. Este importantă analiza logisticii și a etapelor ce le parcurge armamentul până ajunge la militarii ucraineni. Sunt și multe probleme tehnice, necunoscute pentru presă. De exemplu, avem armament de același calibru, dar cu muniție incompatibilă oferită de alte state. Fără un dialog cu producătorii și inspectorii nu putem folosi acest armament. Noi avem armament de la diferiți producători și toate aceste procese interne trebuie armonizate”, explică specialistul ucrainean.

Contrabanda cu arme este caracteristică tuturor războaielor, dar nu este o problemă gravă în Ucraina

„Contrabanda cu arme este un element indispensabil al tuturor conflictelor armate, fiind un fenomen obișnuit începând cu cele două războaie mondiale. Totuși, nu putem vorbi despre contrabanda cu arme în cazul Ucrainei ca despre o problemă enormă sau una de sistem. Să nu uităm că din 2014 în Ucraina au loc ciocniri militare, iar Kievul are deja elaborat un mecanism de prevenire a procesului de contrabandă și de blocare a circulației armei în societate”, explică pentru Libertatea politologul Yevhen Mahda, directorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

El arată că Ucraina are nevoie de armamentul occidental, în caz contrar nu va mai putea opune rezistență militarilor ruși.

„Niciun militar nu va zice vreodată că are armament suficient pentru a învinge în război. Armamentul nefolosit este depozitat, apoi depozitele se golesc și iar avem nevoie de armament. Totuși, Ucraina are nevoie de mult mai mult armament pentru a rezista în acest război”, explică Yevhen Mahda.

Contrabanda cu arme din Ucraina - o problemă reală sau inventată? Consilier în Ministerul Apărării de la Kiev pentru Libertatea: „Cum să facem contrabandă cu ceea ce ne lipsește?”
Voluntari ai batalionului Dzhokhar Dudayev se pregătesc pentru antrenamentul cu arme în regiunea Kiev, Ucraina. Foto: EPA

„Cum să facem contrabandă cu ceea ce ne lipsește?”

Expertul Serhii Kuzan subliniază că superioritatea Rusiei față de Ucraina la capitolul artileriei este de 4 ori mai mare, de asemenea Moscova dispune de aviație, elicoptere, rachete mult mai multe, iar Kievul nu numai că solicită, ci și cumpără armament din întreaga lume.

„În urma acestei superiorități numerice, noi în momentul de față nu putem opri ofensiva rusă în direcția Bahmut din regiunea Donețk, avem nevoie de armament suplimentar. Este o teză absurdă privind contrabanda ucraineană cu arme, care s-ar desfășura la scară largă. Noi căutăm armament pentru a exista ca națiune și nici vorbă despre o contrabandă de mari proporții”, explică  președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare.

Subiectul contrabandei de armament, dezvoltat de propaganda rusă

Politologul Yevhen Mahda atrage atenția asupra activizării presei ruse și a agenților de influență a Moscovei în Occident în legătură cu acest subiect sensibil.

„Problema contrabandei ucrainene cu armament este o narațiune construită nu în ultimul rând de propaganda rusă. Rușii vor să ne arate ca un stat în care nu se mai poate avea încredere, astfel încât Kievul să nu mai fie susținut de Occident. Este limpede pentru specialiști că furnizarea unui armament modern presupune indubitabil un sistem riguros de control și de monitorizare”, susține pentru Libertatea directorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev.

Contrabanda cu arme din Ucraina - o problemă reală sau inventată? Consilier în Ministerul Apărării de la Kiev pentru Libertatea: „Cum să facem contrabandă cu ceea ce ne lipsește?”
Yevhen Mahda

Rusia luptă cu americanii, și nu cu ucrainenii 

Expertul Serhii Kuzan adaugă că subiectul contrabandei și a sosirii în Ucraina a unor specialiști din străinătate este folosit de Rusia pentru a convinge opinia publică că ea luptă împotriva trupelor NATO și americane pe teritoriul statului vecin.

„Noi avem o Legiune internațională, compusă din cetățeni străini, care luptă în cadrul armatei ucrainene. Nu sunt mulți militari acolo comparativ cu celelalte unități militare. Militari NATO și militari americani, în afară de unii cetățeni din Legiunea internațională, care s-au înscris acolo voluntar, nu participă la lupte pe teritoriul Ucrainei. Așadar, prezența unor inspectori străini pe teritoriul Ucrainei nu înseamnă că la noi sunt trupe străine”, arată președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare.

Ce spune noul manual de propagandă al Rusiei? 

Serhii Kuzan, care este și consilier la Ministerul Apărării al Ucrainei, susține că autoritățile ucrainene au reușit să intră în posesia unui manual al narațiunilor de propagandă elaborat pentru jurnaliștii ruși și liderii de opinie ai Moscovei din Occident, în care sunt enumerate temele de discuții care trebuie sprijinite și alimentate în viitorul apropiat.

„Am citit acest manual. Acolo se spune că Ucraina este un stat corupt, care organizează contrabandă de arme. De aceea, el nu mai trebuie susținut de Occident. Este scris că indiferent de cantitatea armamentului oferit, Kievul nu va reușit niciodată să învingă Rusia. Pentru a demoraliza cetățenii europeni, propaganda rusă va scrie în viitor despre refugiații ucraineni care se vor năpusti din nou asupra UE, despre sărăcirea statelor care nu susțin Rusia, despre scumpirile determinate nu de războiul lansat de Rusia, ci de dorința Ucrainei de a se apăra. Ne așteaptă alte noi subiecte aprinse de dezbateri în spațiul public internațional până în primăvara anului curent”, precizează expertul Serhii Kuzan.

Arme din Ucraina, ajunse în Finlanda sau chiar în Iran

Unele dintre narațiunile false, enumerate de Serhii Kuzan, deja sunt vizibile în spațiul media internațional. Poliția finlandeză a avertizat că o parte din armele destinate Ucrainei ar putea ajunge pe piața neagră din Europa, potrivit presei ruse, citând o publicație din Finlanda. Arme trimise inițial ca ajutor militar Ucrainei, inclusiv puști de asalt, pistoale, grenade și drone de luptă, au fost găsite în mai multe țări europene,  a scris ziarul Yle.

Peste două zile Poliția Finlandeză a informat că nu dispune de nicio probă privind ajungerea în țară a armamentului din Ucraina.

Presa rusă a mai scris că Israelul nu a oferit armament Ucrainei pentru că se teme să nu ajungă pe mâna militarilor iranieni, fără să ofere vreo probă în acest sens. Acuzațiile presei de la Moscova par cel puțin stranii în contextul degradării relațiilor dintre Ucraina și Iran după ce MAE de la Kiev a acuzat în mod direct Teheranul că sprijină Rusia și îi oferă drone de luptă. 

Foto: EPA

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI