Documentul care parafează acordul dintre UE și AstraZeneca pentru cumpărarea a 300 de milioane de doze de vaccin COVID, cu opțiunea de achiziționare a altor 100 de milioane, a fost publicat vineri de Comisia Europeană.
Decizia a fost luată după ce compania anglo-suedeză a anunțat o reducere semnificativă a livrărilor către UE pentru primul trimestru al anului, motivând probleme la o fabrică din Belgia și susținând că acordul nu îi impune un calendar strict.
Contractul precizează la secțiunea 5.4 că AstraZeneca va întreprinde ”cele mai bune eforturi” pentru a produce vaccinul la fabricile sale localizate în UE (inclusiv Regatul Unit).
La momentul semnării contractului, Marea Britanie părăsise UE, dar respecta încă mare parte din regulile comunitare, fiind într-o perioadă de tranziție.
Contractul nu menționează că AstraZeneca este obligată să trimită vaccinurile produse în Marea Britanie către UE.
Cele două părți au o dispută și pe tema formulării ”cele mai bune eforturi”. În vreme ce AstraZeneca susține că aceasta poate fi interpretată subiectiv, Comisia Europeană consideră că mențiunea reprezintă un standard obiectiv impus producătorului.
AstraZeneca a anunțat săptămâna trecută că va livra doar o parte din dozele promise statelor membre în primele trei luni ale anului, invocând probleme la o fabrică din Belgia.
Ar fi vorba de aproximativ 31 de milioane de doze, potrivit Reuters. Joi, un oficial al Comisiei Europene a precizat tot pentru Reuters că AstraZeneca s-a oferit să mărească numărul de doze cu încă opt milioane, la 39 de milioane.
Pentru oficialii UE nu este suficient.
Potrivit contractului semnat în august, compania farmaceutică ar fi trebuit să livreze în jur de 80 de milioane sau chiar 120 de milioane, „în funcție de cum citim contractul”, potrivit unui oficial UE.
UE a insistat ca dozele să fie livrate chiar dacă acest lucru ar însemna ca o parte din ele să vină de la fabricile din Marea Britanie, care produc vaccinuri pentru Regatul Unit. Mai ales că, au spus oficialii UE, AstraZeneca a livrat către Marea Britanie vaccinuri produse la fabricile din UE.
CEO-ul AstraZeneca Pascal Soriot a refuzat însă această cerere și a subliniat că trebuie să onoreze comenzile pentru Marea Britanie, deoarece a semnat mai devreme contractul cu aceasta.
În plus, el a negat că acordul cu UE prevede termene stricte pentru efectuarea livrărilor, lucru pe care oficialii Comisiei Europene îl neagă.
În semn de răspuns la criza generată, UE ar putea adopta un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul blocului comunitar.