Cuprins:
Soluția este contractul de comodat auto, iar în acest articol îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre acest document.
Ce este contractul de comodat auto
În conformitate cu prevederile art. 2146 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea nr. 287/2009, contractul de comodat auto sau împrumutul de folosinţă al unei maşini este un acord prin care proprietarul unui autovehicul (comodantul) oferă în mod gratuit, spre folosință temporară sau permanentă, unei alte persoane (comodatarul) autoturismul respectiv.
Trebuie să știi că prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea asupra acelui automobil, ci doar folosinţa acestuia. De asemenea, automobilul va putea fi folosit atât pe drumurile publice din România, cât și în străinătate.
În 2022, contractul de comodat auto este singura modalitatee prin care poți împrumuta gratuit un autoturism spre folosință. Utilizarea unei mașini nu se mai poate ceda prin procură notarială așa cum se proceda în anii trecuți, mai precis până la intrarea în vigoare a Noului Cod Civil.
Contractul de împrumut auto este valabil din punct de vedere legal doar dacă sunt întrunite trei condiții, și anume:
- să fie real, adică să fie încheiat de bunăvoie între cele două părţi, în temeiul condiţiilor stipulate în contract;
- să fie gratuit, adică beneficiarul (comodatarul) nu este nevoit să plătească impozitul auto, contravaloarea vehiculului ori a poliţei obligatorii RCA;
- să fie unilateral, adică beneficiarul (comodatarul) este obligat să înapoieze mașina proprietarului acesteia (comodantul) la data scadentă care este menționată în contract.
Ce acte sunt necesare la notar pentru contractul de comodat auto
Proprietarul autovehiculului și persoana beneficiară nu au obligația să înregistreze contractul de comodat auto la notariat.
Este, însă, recomandat ca acest contract să fie încheiat în prezența unui notar pentru a te asigura că termenii agreați vor fi respectați de ambele părți. Tariful pentru act tip de contract este în general între 150 -200 de lei + TVA, indiferent de valoarea autoturismului.
Dacă una dintre părți solicită un exemplar suplimentar pe lângă cel deja primit va trebui să achite o taxă de 20 de lei + TVA.
În acest caz, când părțile cad de acord să încheie contractul de comodat auto la notar, vei avea nevoie de următoarele documente:
- actele de identitate ale proprietarului mașinii, respectiv al beneficiarului;
- certificatul de înmatriculre și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV);
- certificatul fiscal eliberat de Direcția Generală de Impozite și Taxe;
- actul constitutiv și Hotărârea Adunării Generale a Asociaților (în cazul persoanelor juridice)
Dacă una dintre părţi nu poate fi prezentă fizic la semnarea contractului, persoana în cauză va putea fi reprezentată la notar de altcineva pe baza unei procuri speciale.
În situația în care proprietarul este căsătorit/ă, iar automobilul a fost dobândit în timpul căsniciei, va fi necesară prezenţa ambilor soţi la încheierea contractului de comodat auto.
Dacă mașina face obiectul unui contract de leasing va fi nevoie de acordul firmei de leasing în vederea acordării dreptului de folosință.
Ce trebuie să conțină un contract de comodat auto
Asemenea oricărui tip de contract, și cel de comodat auto trebuie să conțină un minimum de elemente pentru a fi valid, după cum urmează:
- Data la care se încheie contractul;
- Obiectul contractului (automobilul) cu detalii despre marcă și model, număr de înmatriculare, capacitate cilindrică, serie motor, serie șasiu, culoare, etc.;
- Durata contractului;
- Obligațiile comodantului și ale comodatarului;
- Forță majoră;
- Notificări între părți;
- Soluționarea litigiilor;
- Alte clauze;
- Semnăturile părților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro