- Primul contract, în valoare de 210.000 de lei fără TVA, este pentru “servicii de producție și difuzare materiale de televiziune” și a fost atribuit către Antena 3 la începutul lui aprilie.
- Al doilea, în valoare de 1.000.000 de lei fără TVA, este pentru “servicii de organizare și mediatizare campanie de informare” și a fost atribuit firmei Arte Development & Management SRL, o firmă abonată la contracte cu Primăria Sectorului 5, la începutul lui iunie.
- Firma e legată de omul de afaceri Aurel Borșan, proprietarul revistei VIP. Borșan este și președintele Fundației Amfiteatru, unul dintre cei mai mari beneficiari de fonduri POSDRU din România.
Contract cu Antena 3
Pe 1 aprilie, la două săptămâni după instituirea stării de urgență, Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 (DITL Sector 5) a publicat pe site-ul său un anunț publicitar pentru atribuirea unui contract de prestări servicii având ca obiect: “Servicii de producție și difuzare materiale de televiziune pentru promovarea serviciilor digitalizate ale Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 5 București”.
Valoarea estimată a contractului: 210.000 de lei fără TVA. Modalitatea de atribuire: procedură simplificată proprie. Firmele aveau 5 zile lucrătoare la dispoziție să depună oferte, câștigătorul urmând să fie ales pe baza criteriului “prețul cel mai scăzut”.
Au depus oferte trei firme: Antena 3 S.A., Zoom Production Media Service S.R.L. și Treasure Island S.R.L.
A câștigat Antena 3. Contractul a fost încheiat pe 60 de zile și și-a “produs efectele în perioada 21.04.2020 – 20.06.2020”, conform Direcției de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5.
Ceea ce înseamnă că instituția a plătit către Antena 3 suma de 105.000 de lei pe lună, timp de două luni.
Serviciile prestate au fost conceptul și producția a două spoturi, precum și difuzarea acestora pe stația Antena 3 (aprilie – iunie 2020) atât în prime time, cât și în extra prime time.
Reprezentanții Antena 3, pentru Libertatea:
Contract de 5 ori mai mare decât cifra de afaceri
Pe 28 mai, cu două săptămâni după suspendarea stării de urgență, Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 a publicat pe site-ul său un alt anunț publicitar. De data asta, pentru atribuirea unui contract de prestări servicii având ca obiect “servicii de organizare și mediatizare campanie de informare”.
Valoarea estimată a contractului: 1.000.000 de lei fără TVA, adică de cinci ori mai mare ca anteriorul. Modalitatea de atribuire: procedură simplificată proprie.
Și în acest caz, firmele aveau la dispoziție 5 zile lucrătoare pentru a depune ofertele. O singură firmă a depus ofertă, aceasta fiind și câștigătoarea.
Este vorba de Arte Development & Management SRL, o firmă înființată în 2015, cu o cifră de afaceri de 266.860 de lei în 2018. Obiectul său de activitate: Activități de consultanță pentru afaceri și management.
Firma va oferi servicii de “analiză de piață, realizare strategie comunicare și strategie media; creație, producție și difuzare spoturi video și audio, comunicare generală și către presă”, a spus pentru Libertatea Andreea Leu, unul dintre asociați.
Practic, compania a obținut un contract public a cărui valoare este de aproape 5 ori mai mare decât cifra sa de afaceri.
Bani în familie
Asociați în firmă sunt Andreea Leu și Gheorghe Gavrilescu.
Partenerul de viață al Andreei Leu este Ion Borșan, fiul omului de afaceri Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru, unul dintre cei mai mari beneficiari de fonduri POSDRU.
Fundația a luat bani europeni pentru proiecte culturale, turistice sau pe sănătate. Aurel Borșan a fost directorul Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) înainte și după 89, și este și proprietarul revistei VIP.
Arte Development & Management SRL, firma care se va ocupa de imaginea și comunicarea Direcției de Taxe și Impozite Locale Sector 5, a avut mai multe contracte cu Primăria Sectorului 5 sau cu instituții din subordinea acesteia.
- În 17 decembrie 2018, a obținut de la Primăria Sectorului 5, prin achiziție directă, un contract în valoare de 110.000 de lei.
- În 17 mai 2019, a obținut de la Primăria Sectorului 5, prin achiziție directă, un contract în valoare de 115.000 de lei, conform Termene.ro.
Nu au fost singurele contracte. Altele au venit, indirect, prin intermediul Fundației Amfiteatru.
În 13 mai 2019, firma a obținut 180.000 de lei de la Fundația Amfiteatru, într-un proiect denumit “România Esențială”, cofinanțat de Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, din subordinea Primăriei Sectorului 5, pentru un târg și ateliere de fotografie.
În 29 iulie 2019, firma a luat 126.050 de lei de la Fundația Amfiteatru, prin același proiect, pentru un festival de teatru “multietnic”, numit Caleido.
Bugetul proiectului respectiv, realizat ca un parteneriat între Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache și Fundația Amfiteatru, era de 997.000 de lei, dintre care 99.700 de lei au fost contribuția Fundației Amfiteatru. Restul a plătit Primăria lui Daniel Florea. Proiectul a fost ideea Fundației Amfiteatru, arată procesul verbal al unei ședințe a Consiliului Local Sector 5.
“Exprimarea «ați obținut fonduri» e nepotrivită”
Primăria Sectorului 5 a dat în jur 900.000 de lei pentru acest proiect, prin Fundația Amfiteatru, dintre care 306.050 de lei au revenit firmei Arte Development & Management SRL.
Analizând site-ul festivalului de teatru Caleido, pentru care firma Arte Development & Management SRL a primit bani anul trecut, observăm că festivalul este proiectul Fundației Amfiteatru. Și site-ul festivalului este înregistrat pe Fundația Amfiteatru, condusă de Aurel Borșan.
Altfel spus, banii s-au dus în familie. Borșan a dat bani de la Sectorul 5 către firma partenerei fiului său.
Libertatea a întrebat în ce măsură au influențat relațiile personale obținerea acestor contracte publice.
“Arte Development & Management SRL furnizează servicii în aria sa de competență în diverse domenii; printre clienții noștri este și Fundația Amfiteatru. Exprimarea «ați obținut fonduri» e nepotrivită. Am prestat serviciile solicitate, pentru care avem expertiza necesară”, a spus pentru Libertatea Andreea Leu, unul dintre asociații firmei Arte Development & Management SRL.
ANI: conflict de interese într-un proiect al Fundației Amfiteatru
Fundația lui Aurel Borșan este unul din cei mai mari beneficiari de fonduri POSDRU, dar și de fonduri POCU, arată o investigație realizată de jurnaliștii Cătălin Prisacariu și Sorin Ozon.
Unul dintre cele mari proiecte ale fundației a fost în parteneriat cu DSP Iași și a beneficiat de fonduri europene în valoare de aproape 12 milioane de lei: “Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”. Proiectul s-a desfășurat în perioada 2010-2013.
Vasile Cepoi, ulterior ministru al sănătății, era, în vremea aceea, director DSP Iași. Doar că Cepoi a avut diverse roluri și în cadrul proiectului implementat de Fundația Amfiteatru: manager, director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare, și trainer audit calitate. Și soția lui Cepoi a fost angajată în proiect, ca asistent regional. Prin urmare, Agenția Națională de Integritate a sesizat un conflict de interese în 2012. Dar procurorii din orașul lui Cepoi au închis dosarul penal, fără ca acesta să fi fost pus sub acuzare, motivând că fapta nu ar fi de natură penală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro