- Consecințele unei investigații jurnalistice durează mai mult decât vede publicul. Început în ianuarie 2018, cazul Shanghai are încă efecte.
- După ce a dezvăluit mușamalizarea de către DIICOT a dosarului Shanghai, echipa de jurnaliști de investigație Libertatea & GSP a fost dată în judecată de trei dintre personaje: comisarul de gardă financiară George Cioclea, chinezul Wang Yan și polițistul Sorin Brânduș.
- Primii doi reclamanți au pierdut procesele în primă instanță, iar al treilea caz încă se judecă. Avocatul jurnaliștilor de investigație este Diana Hătneanu, cea care, până acum, a câștigat toate procesele echipei de investigații, indiferent de cine au fost intentate acestea, de foarte mulți ani de zile.
- Pe 16 decembrie 2019, chiar înainte de pronunțarea instanței, Wang Yan a fost unul dintre oaspeții de onoare ai ceremoniei de deschidere a filialei Bank of China Sucursala București.
- Acolo el s-a întreținut cu un fost ofițer al serviciului secret al MAI. Publicăm fotografiile.
Wang Yan este unul dintre bărbații români și chinezi ai căror nume apar în dosarul în care zeci de fete, multe minore, erau sechestrate în anii 2004-2005 în apartamente și obligate să se prostitueze, ele fiind folosite de mafia chineză din România pentru ca aceasta să aibă la mână ofițeri români de poliție, SRI, SIE, precum și oameni din Garda Financiară și din magistratură.
După ce DIICOT a destructurat rețeaua, operațiune reușită cu ajutorul SRI și al MAI, ofițerii care au sprijinit grupul infracțional nu au fost niciodată trimiși în judecată, odată cu ei scăpând și chinezi extrem de influenți.
Echipa de jurnaliști de investigație a discutat cu victimele, a consultat arhivele și a prezentat cazul public în ianuarie 2018, astfel încât Parchetul General a recunoscut că dosarul a fost clasat fără să se adune nici o probă!
Ziarul a publicat numele ofițerilor români făcuți scăpați de procurori, ofițeri dintre care unii au avut și mai au o carieră importantă.
Doi dintre acești ofițeri recunoscuți de victimele abuzate, George Cioclea și Sorin Brânduș și chinezul Wang Yan, unul dintre capii rețelei, al cărui nume apărea în declarațiile din dosar, i-au dat pe reporteri în judecată.
Wang figura în declarațiile din dosarul Shanghai drept unul dintre cei care aveau forța de a trimite polițiști, înscenându-le compatrioților săi probleme, ca mai apoi să-i poată extorca de bani.
Mihai, sprijinit de Wang Yan, trimitea polițiști de la Secția 11 la anumiți chinezi acasă, ca să li se verifice vizele. Erau chinezi despre care se știa că pot plăti 10.000 – 15.000 de dolari ca să nu fie deranjați de poliție. După ce poliția pleca, Mihai mergea și discuta cu acei cetățeni chinezi ca să plătească bani pentru a le rezolva problema, sumă care se împărțea cu cei de la poliție și cu Wang Yan.
Declarație de martor din Dosarul Shanghai:
Wang Yan își luase cetățenie română sub numele Alexandru Ioan. Cetățeania i-a fost retrasă în 2014, după ce SRI s-a adresat Autorității pentru Cetățenie, declarându-l pe Wang drept ”pericol pentru siguranța națională a României”. SRI a invocat un articol din care rezultă ca Wang a făcut parte dintr-o organizație care i-a pus în pericol pe cetățenii români și economia românească.
Inițial, Wang a atacat în instanță pierderea cetățeniei, dar apoi și-a retras acțiunea, însă a continuat să rămână fără nicio problemă în România și a reapărut spectaculos în 2017 în calitate de reprezentant al uriașei companiei Merlion, proprietate a statului chinez, când aceasta a cumpărat întreaga producție de cupru a României, de la societatea Cupru Min din Apuseni!
Cum jurnaliștii au continuat să scrie despre afacerile lui în România, Wang Yan a intentat un proces ziaristului Cătălin Tolontan, susținând că i-au fost lezate imaginea, reputația și onoarea.
Pârâtul Tolontan Cătălin a făcut public un document care are un caracter strict secret, de siguranță națională. Cum a intrat pârâtul în posesia acelui contract astfel încât a putut și și-a și permis să îl facă public?
Wang Yan, în acțiunea către Tribunalul București, referindu-se la contractul dintre Cuprumin și Merlion:
De-a lungul timpului Wang a invocat, în fața instanțelor, că este un înalt oficial chinez, că l-a însoțit pe președintele Xi Jinping în mai multe vizite în străinătate și că ocupă poziții în camera de comerț China – România.
Pe parcursul negocierilor dintre Wang și Cuprumin, el a fost însoțit de un reprezentant al Ambasadei Chinei.
Chiar acum câteva zile, pe 16 decembrie, Wang a fost unul dintre invitații importanți de la ceremonia de onoare a lansării în România a Bank of China, sucursala București.
La ultimul termen al procesului de la Tribunalul București, Wang, care n-a apărut niciodată în fața instanței, l-a adus ca martor pe însuși șeful consorțiului Merlion în România care a depus mărturie de cât de prejudiciat a fost Wang de articolele din presă.
Rămasă în pronunțare, Corina Tudor, judecător la secția a treia civilă a Tribunalului București, a respins pe 18 decembrie acțiunea lui Wang Yan. Acesta poate face apel în termen de 30 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro