Alături de Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, vor realiza reactoarele 3 și 4 două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acţionarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doiceşti, italienii de la Ansaldo Nucleare şi companiile americane de inginerie Sargent & Lundy şi S&L Engineers.

La nivelul Nuclearelectrica este pregătită şi prima decizie de investiţie cu privire la proiect, care va declanşa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare.

Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării (prin estimări de cost şi grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obţinerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispoziţiile UE în materia ajutorului de stat, obţinerea autorizaţiei de securitate nucleară pentru etapa de construcţie şi luarea deciziei finale de investiţie, pentru trecerea în etapa de construcţie.

Pentru aceasta, trebuie luate măsuri de redimensionare a activităţilor EnergoNuclear şi a bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii de proiect, potrivit unui document SNN.

Deciziile finale cu privire la contract şi la celelalte măsuri necesare avansului proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă urmează să fie luate oficial luna viitoare de către Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica.

Cele două reactoare ar urma să fie puse în funcțiune în 2031, respectiv 2032. Costurile totale sunt estimate în prezent la mai mult de 7 miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News