De regulă, la început de an, se prelungesc sau se încheie contracte noi între deținătorii de terenuri agricole și arendași.

Legea arendei a fost abrogată

Pentru început, trebuie să știi că vechea Lege a arendării (nr.16/1994) nu mai este valabilă. Ea a fost abrogată în vara anului 2011. Acum, toate reglementările privind arenda se regăsesc în Noul Cod Civil. Acesta menține obligativitatea de a încheia contractul de arendă în formă scrisă, dar nu mai conține și modelul-tip de contract, care exista în legea veche și acoperea, în detaliu, toate obligațiile părților. Ca urmare, trebuie să urmărești cu mare atenție ca, în draftul de contract pe care ți-l propune arendașul, să fie stipulate distinct toate drepturile și obligațiile, atât ale tale, cât și ale lui. Analizează-le cu atenție pe toate!

Asigurare în caz de calamități

Fie că optezi pentru plata în natură (de exemplu, kg de grâu/ha) sau pentru plata în lei (echivalentul grâului), insistă ca în contract să fie stipulate, clar, penalități pentru neplata la timp a arendei. De asemenea, trebuie să insiști să fie prevăzute cu claritate situațiile în care se poate amâna plata, fără penalități, ca urmare a unor calamități sau altor situații de forță majoră. Ai grijă ca una din clauzele incluse în contract să reflecte prevederile Codului Civil, potrivit cărora diferențele de plată, în cazul amânării din motive obiective a plății, să fie calculate și reținute la finalul perioadei pentru care a fost încheiat contractul. Legat de calamități (secetă, inundații ș.a.), insistă ca, în contract, să fie inserată și obligaţia arendaşului de a încheia o poliță de asigurare a recoltelor, cu o companie de asigurări, așa cum, de altfel, prevede și legea.

Subvențiile revin arendașului

În contract trebuie prevăzută și obligația legală a arendașului de a se prezenta, în termen de 15 zile de la încheiere, la unitatea fiscală de care aparţine, pentru a înregistra contractul de arendă și a-și asuma toate obligațiile fiscale. Ține morțiș la această clauză, pentru că doar așa vei putea invoca contractul, în fața instanței, drept titlu executoriu, pentru orice motiv. Mai trebuie să știi că subvențiile, dar și toate cheltuielile legate de încheierea şi înregistrarea contractului, revin arendaşului. Potrivit noilor modificări legislative, valabile de la 1 ianuarie a.c, impozitul de 10 la sută pe norma de venit revine arendașului. Proprietarul va plăti, la primărie, impozitul anual pe terenul în cauză. Tot ca o noutate legislativă, care vizează contractul cu arendașul, începând din acest an, dacă suma (contravaloarea kg. de cereale) încasată de proprietar de la arendaș depășește 22.800 lei/an (adică, 1.900 de lei/lună), atunci proprietarul va plăti și CASS de 10 la sută din suma respectivă.

Cum se prelungește contractul cu arendașul

De asemenea, fii atent atunci când optezi pentru clauza privind durata contractului propusă de arendaș. Potrivit art. 1848, alin. 1 din Noul Cod Civil, contractul se reînnoieşte, de drept (deci, fără a mai fi necesare alte formalităţi), pentru aceeaşi durată, dacă niciuna din părţi nu a comunicat, în scris, refuzul său, cu cel puţin un an înainte de expirarea termenului. Dacă durata contractului este de un singur an, termenul se reduce la șase luni. Dar, de regulă, contractele de arendă se încheie pentru o perioadă de 4-5 ani, cu clauză de reânnoire, sine die.

Citește și: Primăria poate mări impozitul pe terenul agricol nelucrat?

 

:

 
 

Urmărește-ne pe Google News