- Libertatea a intrat în posesia documentului depus de firma din Bursa drept omologare, numai că acesta este eliberat de RINA Genova, o instituție de audit și nu o autoritate de omologare.
- Acest nume de instituție nu apare în lista oficială a autorităților de omologare aprobate de Comisia Europeană.
- Contactați de Libertatea, cei de la Durmazlar au confirmat că omologarea depusă la București este cea a RINA și că ei o consideră valabilă, fiind deranjați că ziarul e în posesia documentului.
Omologarea este procesul prin care autoritățile naționale confirmă faptul că un produs – în acest caz, un tramvai – îndeplinește standardele de calitate, siguranță, mediu și toate celelalte care îi dau dreptul să transporte călători.
La capitolul 2 al caietului de sarcini, intitulat “Documente de referință”, se cere participanților să depună “CEE-ONU R 107 – Dispoziții uniforme privind omologarea vehiculelor din categoriile M 2 sau M3 în ceea ce privește construcția generală a acestora”. Conform regulamentelor UE, omologarea se face de autoritățile de omologare.
Certificatul de omologare este, practic, actul de bază, fără de care participarea la licitație nu ar fi fost posibilă.
Documentul prin care s-a atestat omologarea a fost unul dintre primele lucruri care trebuiau verificate de comisia primăriei, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a semnalat către PMB că documentul prezentat de turcii de la Durmazlar nu este conform.
Dar PMB a trecut peste observația ANAP! Într-un document din dosarul de achiziție publică, primăria susține că “ambii ofertanți au îndeplinit cerințele din documentația de atribuire, respectiv au prezentat certificatul de omologare emis de o autoritate de certificare/omologare într-una dintre țările membre”.
În dreptul Dumazlar, PMB trece drept certificat de omologare un document emis de RINA Service SpA Genoa Italia, la data de 11 martie 2019, cu numărul 2016QTL62NTC.
Asta înseamnă că turcii au obținut acest document în ultima zi înainte de depunerea ofertei la licitație.
Libertatea a verificat ce autorități pot oferi certificate de omologare de vehicule în Europa, conform listei Comisiei Europene.
Turcii au venit cu o omologare de la o instituție care nu dă omologări
În Italia, doar Ministerul Infrastructurii și Transporturilor are acest rol.
În România, sunt Registrul Auto Român pentru autovehicule și Autoritatea Feroviară Română pentru trenuri, inclusiv pentru tramvaie.
Durmazlar nu a prezentat omologarea de la nici una dintre aceste autorități și nici de la altă autoritate de omologare aflată pe lista Comisiei Europene.
Hârtia pe care firma din Bursa a depus-o la dosar provine de la RINA, care este o organizație italiană independentă de audit, cu o bună reputație, dar care nu poate elibera omologări. RINA face certificări de calitate, teste, dar nu dă omologări, pentru că nu e autoritate de omologare.
Cât de importantă este omologarea
Chiar primăria a cerut, în același caiet de sarcini, ca atât tipul cu care s-a venit la licitație, cât și tramvaiul care va fi produs să aibă omologare europeană.
PMB solicită ca ofertantul “să livreze primul tramvai în termen de maximum 9 luni de la semnarea contractului” și să-l omologheze.
“După livrare, ofertantul se obligă în maximum trei luni să realizeze omologarea de tip a tramvaiului cap de serie. (…) În situația în care ofertantul câștigător nu reușește să obțină omologarea de tip a vagonului cap de serie, după cele 12 luni de la semnarea contractului, se va proceda la rezilierea contractului”.
Caietul de sarcini al licitației:
Selçuk Cebe: „Produsele noastre sunt omologate de RINA”
Libertatea a discutat cu Selçuk Cebe, directorul de dezvoltare al companiei Durmazlar.
-Bună ziua, domnule manager. Cotidianul românesc Libertatea a publicat mai multe articole legate de licitația de tramvaie organizată de Primăria București și pe care Durmazlar a câștigat-o.
-Da, știm despre aceste articole. Ce doriți să aflați?
-În legătură cu certificatul de omologare pentru tramvaiul prezentat în oferta dumneavoastră. Ce autoritate a eliberat acest certificat?
-Tramvaiul cu care am participat la licitație are un certificat de omologare europeană și nu unul specific pentru România, deoarece inclusiv în România există mai multe tipuri de linii. Nu trebuie ca tramvaiul să fie omologat în România.
Avem un certificat care ne oferă posibilitatea de a vinde tramvaiele noastre în oricare țară din Europa, nu numai în România
Selçuk Cebe:
-Și ne puteți spune, vă rugăm, ce autoritate a eliberat acest certificat de omologare?
– Produsele noastre sunt omologate de RINA.
-Avem documentul dumneavoastră eliberat de RINA, dar această firmă italiană nu este o autoritate competentă de omologare. În Italia, certificatele de omologare sunt eliberate de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor.
-De unde aveți documentul nostru?
-Suntem jurnaliști, asta e meseria noastră. Iar RINA nu se află pe lista Comisiei Europene privind autoritățile competente de omologare.
-Vă întreb din nou, de unde aveți documentul nostru?
-Nu vă pot răspunde la această întrebare.
-Cred că am discutat suficient…
Libertatea a contactat acum câteva zile, în scris, RINA ca să afle dacă documentul eliberat de ei are, în concepția firmei italiene, natura unei omologări. Până la publicarea articolului nu am primit nici un răspuns.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro