„Nu am reînnoit comanda după luna iunie. Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Breton, adăugând că a fost „un vaccin foarte bun”.

Pe 6 aprilie, Thierry Breton a acuzat explicit compania farmaceutică anglo-suedeză pentru ratarea țintelor de vaccinare în Uniunea Europeană din cauza livrării cu țârâita a serurilor: „Pot spune că problemele pe care le-am experimentat se datorează exclusiv eșecului AstraZeneca de a livra vaccinurile. În primul trimestru, noi am primit doar un sfert din doze”.

Potrivit contractului semnat cu Bruxelles-ul, AstraZeneca s-a angajat să livreze blocului comunitar 180.000.000 de doze de vaccin în trimestrul aprilie-iunie 2021 şi un număr de 300.000.000 de doze începând din decembrie 2021.

Pe 26 aprilie, Comisia Europeană anunța că a demarat acțiuni juridice contra AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul pentru furnizarea de vaccinuri contra COVID-19 și nu a avut un plan „viabil” pentru asigurarea la timp a livrărilor.

Imunizarea cu produsul AstraZeneca a fost afectat și de efectele secundare ce pot apărea, în cazuri foarte rare, după vaccinare. Totuși, serul nu a fost interzis, în condițiile în care s-a considerat că beneficiile depășesc riscurile.

Începând de sâmbătă, majoritatea centrelor de vaccinare AstraZeneca din România au alocat ser de la compania Pfizer, potrivit anunțului lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În România, până duminică se vaccinaseră circa 427.159 de persoane cu AstraZeneca, dintre care 214.172 cu două doze.

Lipsa de interes pentru acest vaccin a permis României să ofere cu titlu gratuit Republicii Moldova sute de mii de doze AstraZeneca.

Comisia Europeană a aprobat un nou contract cu Pfizer/ BioNTech ce garantează blocului comunitar 1,8 miliarde de doze de vaccin contra COVID-19.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News