„Certificatul verde reprezintă o prioritate, suntem o ţară care, din păcate, am avut o experienţă tragică a valului patru”, a declarat, marţi premierul desemnat Nicolae Ciucă, după depunerea Programului de guvernare la Parlament, potrivit news.ro.
„Fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a precizat premierul desemnat.
Proiectul de Lege se află de aproape o lună la Camera Deputaților pentru votul final, după ce a picat la votul din Senat unde PSD, care l-a desemnat pe Alexandru Rafila, a votat împotrivă. Dezbaterile din Camera Deputaților s-au blocat după depunerea mai multor amendamente.
În audierile de miercuri din comisiile parlamentare de specialitate, Alexandru Rafila a avut o poziționare diferită față de premierul desemnat, Nicolae Ciucă, privind momentul implementării.
„Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a spus ministrul propus al sănătății, explicând că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.
Rafila a spus că un criteriu de introducere a certificatului verde ar putea fi, spre exemplu, creșterea numărului de cazuri pentru trei săptămâni consecutive, chiar dacă pleacă de la un număr mic. De asemenea, ar trebui să se renunțe la certificatul verde atunci când se înregistrează descreșterea cazurilor.
„Acesta este un mecanism pe care toată lumea poate să îl înțeleagă. Nu e instrument opresiv, ci de protejare a sănătății publice și a sănătății individuale”, a subliniat el.
Proiectul de lege aflat la Camera Deputaților introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro