Soldatul, care a cerut să fie identificat sub numele său de cod „Legiunea”, a precizat că, în opinia lui, acțiunile trupelor sale au fost „destul de reușite și eficiente”. Cu toate acestea, în timp ce el și alți soldați ucraineni străbat zonele minate, întâmpinând apărări puternic fortificate și atacuri aeriene, o mare parte a lumii pare să creadă că trupele ucrainene se mișcă destul de încet.
Aliații occidentali ai Ucrainei devin nervoși din cauza faptului că avansul mult-așteptatei contraofensive a Kievului se măsoară în metri, mai degrabă decât în kilometri. Aliații Kievului sunt conștienți de faptul că Ucraina nu poate învinge Rusia fără ajutorul lor. Dar ritmul mai lent decât se aștepta al contraofensivei înseamnă că sprijinul lor ar putea deveni din ce în ce mai nesustenabil în cazul în care conflictul se prelungește.
Multe dintre țările care sprijină eforturile de război ale Ucrainei se luptă cu o inflație ridicată, rate ale dobânzii în creștere și o creștere lentă a economiei. Liderii lor – dintre care unii se vor confrunta cu alegeri în următorul an și jumătate – trebuie să justifice cantitatea uriașă de resurse pe care au trimis-o Ucrainei, în condițiile în care propriii lor alegători se luptă să se descurce. Acest lucru poate deveni dificil dacă nu există prea multe succese pe câmpul de luptă care să le demonstreze.
Pentru moment însă, sprijinul pare de neclintit. Mai mulți oficiali ucraineni și occidentali au recunoscut că, până în prezent, contraofensiva nu a reușit să producă progrese majore, dar majoritatea s-au grăbit să adauge că acest progres lent este justificat.
Liniile frontului din sudul și estul Ucrainei nu s-au mișcat prea mult în ultimele luni, dând trupelor ruse suficient timp pentru a se săpa tranșele și a se pregăti de contraofensiva Kievului.
Șeful armatei americane: „Asta face parte din natura războiului”
Potrivit unei evaluări a think tank-ului Institute for the Study of War (ISW – Institutul pentru Studiul Războiului), cu sediul la Washington, unele dintre cele mai strategice secțiuni ale liniei frontului sunt păzite de mai multe linii de apărare, ceea ce face foarte dificilă străpungerea acestora de către ucraineni.
Președintele Statului-Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că ritmul nu este surprinzător, având în vedere că soldații ucraineni luptă „pentru viața lor”.
„Le oferim cât de mult ajutor este omenește posibil, dar, la sfârșitul zilei, soldații ucraineni dau asaltul prin câmpuri minate și tranșee”, a spus el.
„Așa că da, sigur, (ofensiva) merge un pic mai încet, dar asta face parte din natura războiului”, a declarat Milley vineri, la Clubul Național de Presă.
Milley a subliniat că, deși lent, ucrainenii avansează. „(Ofensiva) avansează constant, în mod deliberat, croindu-și drum prin câmpuri minate foarte dificile… știți, 500 de metri pe zi, 1.000 de metri pe zi, 2.000 de metri pe zi, genul acesta de înaintare”, a spus șeful armatei americane.
În timp ce forțele ucrainene își croiesc drum la sol prin câmpurile minate, acestea nu dispun încă de superioritate aeriană și sunt supuse unor atacuri frecvente ale aviației ruse.
Legiunea, maistru-sergent în Brigada 47 ucraineană, care este implicată în luptele din sud, a declarat că era clar că forțele ruse se pregătesc de luni de zile pentru acest moment.
„Știau că în această zonă va avea loc principalul atac, așa că s-au pregătit temeinic. Au artilerie și aviație aici, iar atât luptătorii, cât și elicopterele acționează în mod regulat”, a spus el.
Legiunea a adăugat că luptele din zonă sunt comparabile cu „ceea ce a fost în Bahmut în timpul fazei celei mai fierbinți” a bătăliei.
„Urmează evenimente majore”
Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că, deși contraofensiva este în desfășurare, principala lovitură de-abia de-acum încolo urmează să vină.
Viceministrul apărării, Hanna Maliar, a afirmat luna trecută că Ucraina își reține o parte din rezervele sale și că „lovitura principală” se află „încă în față”.
ISW a mai spus că informațiile publicate de bloggerii militari ruși despre situația de-a lungul liniilor de front sugerează că „forțele ucrainene nu încearcă în prezent genul de operațiuni pe scară largă care ar duce la avansări teritoriale rapide”.
În schimb, militarii ucraineni par să lanseze atacuri mai mici în diferite direcții de-a lungul liniei de front de aproape 1.000 de kilometri, încercând să epuizeze rezervele ruse înainte de a lansa o ofensivă majoră.
Zelenski: „Fiecare metru costă vieți”
Între timp, președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat că a dorit să fie strategic locul unde sunt trimise trupele.
„Fiecare metru, fiecare kilometru costă vieți”, a spus el. „Poți face ceva foarte rapid, dar câmpul este minat adânc. Oamenii sunt comoara noastră. De aceea suntem foarte atenți”, a adăugat liderul ucrainean.
Luni, 3 iulie, Zelenski a recunoscut că săptămâna trecută a fost dificilă pentru trupele de pe front. „Dar facem progrese. Mergem înainte, pas cu pas!”, a afirmat el.
Milley i-a îndemnat pe observatori să aibă răbdare, spunând că se așteaptă ca acțiunile contraofensive ale ucrainenilor să dureze până la 10 săptămâni.
„Ceea ce am spus a fost că va dura șase, opt, zece săptămâni. Va fi foarte dificil. Va fi foarte lung și va fi foarte, foarte sângeros. Și nimeni nu ar trebui să își facă iluzii în legătură cu nimic din toate acestea”, a punctat șeful armatei americane.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina