În 2 august, în ziua accidentului de muncă colectiv din centrul Bucureștiului, în care doi muncitori au murit îngropați de vii, șeful Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat că cercetarea ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare. 

Termenul de 15 zile lucrătoare a expirat pe 23 august, fără ca cercetarea să fie finalizată. 

„Cercetarea evenimentului care a avut loc în bulevardul Unirii, nr. 22, în zona de acces către Biblioteca Națională, nu a fost finalizată”, precizează Inspecția Muncii (IM) într-un răspuns trimis pe 24 august, la solicitarea Libertatea.

„Termenul de cercetare a fost prelungit prin aprobarea inspectorului general de stat”, mai arată răspunsul. 

IM: Lipsesc raportul medico-legal și expertiza tehnică

Comisia de anchetă, din care fac parte reprezentanți ai Inspecției Muncii, precum și a ITM București, a cerut prelungirea termenului de cercetare. 

Motivul? Comisia nu ar fi primit încă raportul medico-legal cu constatările preliminare privind victimele evenimentului de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici (INML), respectiv expertiza tehnică solicitată, care este făcută de către un expert independent, precizează Inspecția Muncii (IM).

INML: „Cei doi medici au fost în concediu”

INML a trimis concluziile preliminare organelor de cercetare penală în aceeași zi în care s-a făcut autopsia, precizează pentru ziar dr. Adriana Francisc, purtător de cuvânt al INML.

Dar nu și către ITM, care ar fi făcut solicitare mai târziu. 

„Rapoartele medico-legale de autopsie se eliberează după cel puțin două luni, pentru că durează cel puțin două luni toate analizele și investigațiile. Dar se dau concluzii preliminare imediat”, explică aceasta. 

„De la ITM a venit solicitare ulterior. Nu s-au trimis încă concluziile preliminare, pentru că cei doi medici au fost în concediu. Unul din ei a venit săptămâna asta și va trimite probabil concluziile săptămâna asta, și celălalt este în concediu și va trimite când se întoarce din concediu”, adaugă purtătorul de cuvânt al INML. 

Ulterior, după apariția articolului în Libertatea, reprezentanții INML au transmis miercuri că au transmis în aceeași dimineață prin fax formularele de la data autopsiei, ca să nu mai aștepte întoarcerea medicilor din concediu.

Numele expertului tehnic, ținut secret până la finalizarea anchetelor

Libertatea a întrebat și numele expertului tehnic, dar nu ni s-a comunicat, invocându-se ancheta penală și cea administrativă. 

„Informațiile solicitate vor putea fi comunicate ulterior finalizării anchetelor aflate în desfăşurare”, se arată în răspunsul Inspecției Muncii. 

Muncitorii îngropați de vii, angajați la o firmă a Primăriei Sectorului 3

Muncitorii decedați la începutul lunii acesteia erau angajați la o firmă a Primăriei Sectorului 3, care nu avea autorizație de construcție pentru șantierul respectiv.

Mai mult, lucrările se derulau pe un teren deținut de Ministerul Culturii, care spune că nu a încheiat niciun contract cu Primăria Sectorului 3. În locul respectiv urma să se amenajeze o zonă cu terase.

Există, de asemenea, și un dosar penal, care va prelua unele dintre documentele Inspecției Muncii și ale INML.

Urmărește-ne pe Google News