„Am văzut răspunsul Comisiei Europene pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR. Ceea ce a anunţat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR. Cel mai grav este că această veste ne loveşte tocmai când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025. Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgenţă ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”, a scris liderul PNL pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, „prim-ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar” despre cum sunt îndeplinite jaloanele restante din PNRR.

„Întrucât cunosc PSD-ul şi pe domnul Ciolacu, mi-aş dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, aşa cum a fost înţelegerea atunci când aveam dialog”, a conchis Nicolae Ciucă.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că România va încasa o sumă importantă pe partea de jaloane îndeplinite din PNRR, dar va avea şi o suspendare de plată pe cele şase jaloane neîndeplinite.

„Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt şase jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura. S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice – n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile. Practic, astăzi, avem o formalizare a ceea ce am anunţat deja de câteva luni că vom avea – această plată parţială. Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar evident pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii”, a precizat Câciu, la Digi 24.

Mesajul lui Marcel Ciolacu către Nicolae Ciucă: ”Vreţi nu vreţi, domnule Ciucă: sunteţi parte a deciziei! Asumaţi-vă”

Răspunsul lui Marcel Ciolacu nu s-a lăsat mult așteptat. Tot pe pagina de Facebook, premierul României i-a transmis un mesaj dur liderului PNL.

„Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este şi jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziţia nu ajută pe nimeni. Şi nici pe dumneavoastră! Românii aşteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând aşteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”.

Marcel Ciolacu a lăudat colaborarea pe care o are cu Burjuda, unul dintre liderii PNL. „Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja şi vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor şi probabil că aţi sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră şi-a dat demisia în sfârşit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL şi vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP. Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greşit şi să nu pierdem niciun euro din PNRR”, a mai transmis premierul.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, există însă un lucru care trebuie stabilit în coaliție: ”Mai rămâne un singur lucru, pe care însă trebuie să-l decidem împreună în Coaliţie: care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamați că îi susţineţi. Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de preşedintele PNL de la acea vreme- dl. Cîţu”.

Ciolacu afirmă, de asemenea, că ”oamenii trebuie să ştie”: ”Avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi şi a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunţa la bani şi a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro”.

În final, premierul a transmis un mesaj liderului liberal: ”Vreţi nu vreţi, domnule Ciucă: sunteţi parte a deciziei! Asumaţi-vă”.

Urmărește-ne pe Google News