Florin Roman: „Dacă amendamentul PNL va fi admis, de vineri vom intra, conform calendarului, în stare de alertă”
Florin Roman, liderul deputaților PNL, a spus, la Adriana Nedelea LA FIX, că România poate intra în stare de alertă din seara de 15 mai, dacă la Camera Deputaților va fi aprobat un amendament al liberalilor.
Noi am depus azi un amendament la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, comisia de raport, prin care solicităm ca proiectul de lege privind instituirea stării de alertă să intre în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial. Prin urmare, dacă acest amendament va fi admis, de vineri vom intra, conform calendarului, în stare de alertă.
Florin Roman:
Deputatul PNL a precizat că, dacă legea este votată miercuri, se calculează cele două zile de atac la Curtea Constituțională pentru miercuri și joi, ajunge joi la președinte și vineri se publică în Monitorul Oficial.
”În cazul în care corpul legii va conține și amendamentul pe care l-am propus, va intra în aplicare la momentul publicării în Monitorul Oficial, asta înseamnă vineri seara, pe 15 mai”, a explicat Roman.
El a dat vina pentru întârzierea cu care proiectul de lege a ajuns la Parlament pe deciziile Curții Constituționale.
”Au existat atacuri la CCR din partea Avocatului Poporului, pe care nu le poate anticipa nimeni”, a precizat Florin Roman.
Alfred Simonis: ”Starea de alertă nu se poate introduce din 15 mai”
Deputatul PSD Alfred Simonis îl contrazice pe Florin Roman și acuză Guvernul de incompetență și delăsare pentru întârzierea cu care proiectul, de lege a ajuns la Parlament.
Guvernul trebuia ca de acum 15 zile să trimită Parlamentului proiectul de lege, pentru că, de două săptămâni, Guvernul și președintele Klaus Iohannis au anunțat că nu vor mai prelungi starea de urgență. În 15 zile aveam timp să dezbatem în Parlament o lege depusă de Guvern, să o aprobăm, să treacă cele cinci zile și să avem acum o lege în vigoare prin care se putea institui starea de alertă.
Alfred Simonis:
Deputatul PSD susține că, dacă se respectă Constituția, nu putem intra în stare de alertă de vineri, așa cum vrea Guvernul.
”Conform Constituției, starea de alertă nu se poate introduce din 14 mai, noaptea, pentru că avem un termen constitutional de trei zile de când intră orice lege în vigoare și cele două zile de atac la Curtea Constituțională. Dacă punem cele cinci zile de azi, când votăm cadrul legal, depășim data de 14 mai noaptea – 15 mai, când Guvernul ar dori să intre în vigoare starea de alertă”, a spus Simonis.
El a spus că PSD nu poate susține amendamentul propus de PNL, pentru că este neconstituțional.
”Pe 11 mai, președintele a făcut o sesizare la CCR pe o lege exact pe motivul că acea lege avea un articol care stipula că intră în vigoare de îndată după publicarea în Monitorul Oficial, nu după trei zile. Klaus Iohannis spune că orice lege intră în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în aceeași zi, și astăzi PNL spune că vor face astfel amendamentul, încălcând astfel Constituția”, a precizat Simonis.
El susține că dacă amendamentul va fi aprobat, toate amenzile care vor fi date în cele 30 de zile de stare de alertă pot fi contestate în instanțe, cu șanse mari de câștigare a proceselor.
Starea de urgență se încheie în 14 mai, la 12.00 noaptea, nu în 15 noaptea. Și o zi dacă stăm fără restricții, e un lucru extrem de grav, conform spuselor Guvernului. Cine e responsabil în cele două-trei zile în care nu avem niciun fel de restricții, iar oamenii se pot plimba nestingheriți și se vor îmbolnări. Cine va răspunde pentru asta?
Alfred Simonis:
Barna: „15 mai nu e ziua victoriei împotriva coronavirusului. Oamenii să nu se bulucească”
Liderul USR, Dan Barna, a declarat că, după 15 mai, cu sau fără restricții, oamenii trebuie să se protejeze și să îi protejeze pe ceilalți.
„Soluţia este responsabilitatea cetăţenilor. Dacă fiecare continuă să-şi păzească pielea şi să-i protejeze pe cei dragi, lucrurile vor merge mai departe, în ciuda năzbâtiilor şi stângăciilor Guvernului”, spune Dan Barna.
Potrivit liderului USR, rezultatele mai bune pe care România le-a avut comparativ cu alte ţări în evitarea răspândirii epidemiei se datorează în cea mai mare parte tocmai responsabilităţii cetăţenilor.
„Oamenii au înţeles, cu foarte puţine excepţii, ce înseamnă distanţarea socială, au stat în casă și lucrurile acestea au dat rezultate. Chiar dacă n-am avea restricţii sâmbătă şi duminică, e foarte important ca oamenii să continue să poarte mască, să poarte mânuşi, să nu se bulucească în spaţii comune”, a mai spus Dan Barna.
Cifrele arată că nu suntem într-o scădere a epidemiei de coronavirus și în continuare importante sunt măsurile de precauţie luate de fiecare, individual.
”15 mai nu e ziua victoriei împotriva coronavirus, nu e ziua în care s-a terminat războiul şi gata, toată lumea iese pe stradă, se îmbrăţişează şi împarte flori. Este cumva o etapă administrativă, de proces”, a adăugat Dan Barna.
Și liderul USR susține că legea privind starea de alertă nu va putea să intre în vigoare mai devreme de luni 18 mai, dacă se respectă Constituția.
”Pe cale de consecinţă, există două posibilităţi: fie preşedintele va prelungi starea de urgenţă cu încă două, trei zile, fie Guvernul va emite mâine o ordonanţă de urgenţă, ca să acopere acest weekend, care ar rămâne altfel într-un vid de reglementare, ceea ce ar fi foarte periculos”, a spus Barna.