Reamintim, Florin Cîțu, a declarat marți seara la Realitatea Plus că sistemul de pensii are nevoie de o reformă și că fără o astfel de reformă nu vor mai fi bani. Cîțu a declarat și că din 2021 dorește să crească procentul de bani care merge la Pilonul II de la 3,75%, cât este acum, la 5% și apoi 6%.

Cartel Alfa a transmis însă miercuri că sistemul de pensii nu este doar un business, ci și un sistem de protecție socială.

”Guvernarea PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II; creșterea procentului virat la Pilonul II. In esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de către salariații care cotizează la sistem”

Cartel Alfa a arătat:

Din această cauză, sindicaliștii consideră că trebuie să aibă loc o dezbatere în societate.

Cartel Alfa susține că niciun sistem de pensii nu este perfect. Aceasta descrie sistemele actuale, folosite pe întreaga planetă.

  • Sistemul public de pensii, de tipul ”pay-as-you-go” este bazat pe solidaritatea între generații și asigură plata pensiilor în caz de criză financiară. Acesta este însă vulnerabil la fluctuațiile demografice, când numărul de cotizanți este mai mic decât cel al pensionarilor care primesc pensia.
  • Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, gândit pentru asigurarea unui trai decent la pensie. Dezavantajele sale sunt costurile ridicate de administrare și impredictibilitatea veniturilor la bătrânețe din cauză că acesta investește pe piețe de capital.

Sindicatele mai atrag atenția și asupra a patru probleme pe care le are acum sistemul de pensii administrate privat, așa-numitul Pilon II.

1- Nu există modul de calcul și de acordare a pensiilor de la Pilonul II, deși legea a fost adoptată de 12 ani.
2- Nu există nicio obligație pentru administratorii de pensii de la Pilonul II de a asigura o rentabilitate minimă.
3- Comisioanele de administrare sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care o au companiile care manageriază banii românilor. Nu există nici măcar obligația de a garanta un randament cel puțin egal cu inflația.
4- În legea 411/2006, contribuția maximă pentru Pilonul II era fixată la 6 puncte procentuale, din nivelul total de 30%, cât erau contribuțiile angajaților și angajatorilor. Cum acum toate contribuțiile sunt ale angajaților și sunt de 25%, rezultă că ar trebui virați la Pilonul II maxim 5%, nu 6%, cum vrea Guvernul.

Din această cauză, Cartel Alfa dorește consultări între actorii sociali în vederea finalizării și ”reglementării corecte” a sistemului de pensii administrat privat.

Epopeea ”pușculiței” cu 11 miliarde de euro

Guvernul Orban a eliminat cerințele de capital pentru fondurile de la Pilonul II, după ce acestea fuseseră introduse inițial de către Cabinetul Dăncilă, prin Ordonanța 114.

În acel moment, Eugen Teodorovici – fostul ministru de Finanțe, și Darius Vâlcov – fost consilier pe probleme economice al Vioricăi Dăncilă, au introdus obligativitatea ca fondurile de pensii să vină de acasă cu 800 de milioane de euro.

Acestea au anunțat apoi că vor pleca din România dacă modificările rămân în vigoare.

Pensiile de la Pilonul II au ajuns la 55,14 miliarde de lei, echivalentul a 11,64 miliarde de euro. Numărul românilor înregistrați era de 7,34 milioane. La sfârșitul lunii iunie 2019 valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News