Social-democraţii îşi asumă amendamentele CSM, inclusiv cel referitor la pragul valoric pentru infracţiunile de serviciu. Preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a anunţat că forma finală a definiţiei abuzului în serviciu nu va include un prag.
„Noi considerăm că acel amendament în formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi susținut. Avem în acest moment în ceea ce privește abuzul în serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus că este foarte bine că abuzul în serviciu să fie redefinit, să nu aibă prag, pentru că în momentul în care există un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Nu știu ce fac alții, dar noi considerăm că peste CSM nu e nimic. Și atunci, CSM prin amendamentele propuse noi considerăm că sunt niște amendamente bune și acest articol 308 în formula aceasta îl vom susține”, a declarat Iordache, la finalul şedinţei.
Liderii opoziţiei au altă părere.
„Spre exemplu un director de companie ar putea să fie o astfel de persoană, nu neapărat în sectorul public, nu e un funcționar public, dar poate să fie un funcționar public care săvârșește delapidare sau un abuz în serviciu, în sensul legii penale. Sunt propuneri care ne îngrijorează. Mă îngrijorează și această coordonare între PSD și CSM. Este însă un indiciu că ar fi putut să fie ales un astfel de prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu, dar nu neapărat putem trage concluzia că acesta va fi pragul pentru abuzul în serviciu”, a spus deputatul USR Ion Stelian.
Totodată, el a adăugat că dezbaterile din comisia specială sunt „o mascaradă”.
Consiliul Superior al Magistraturii a propus, în cadrul comisiei speciale care se ocupă de legile din domeniul justiţiei, un amendament controversat. Potrivit amendamentului, infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu şi neglijenţa, nu vor mai fi pedepsite cu închisoarea dacă prejudiciul material este mai mic de 50.000 de euro şi dacă este achitat în totalitate. Dacă prejudiciul este achitat în timpul urmăririi penale sau al judecăţii, atunci pedeapsa se reduce la jumătate. Prevederea nu se va aplica decât celor care nu sunt funcționari publici. De altfel, și CSM a transmis că scopul propunerii este de a încuraja recuperarea prejudiciilor, nu introducerea unui prag pentru nicio infracțiune săvârșită de funcționarii publici, ci de către cei din mediul privat.