„Cazurile în care se suspectează că medicii nu își respectă activitatea trebuie verificate, investigate și, în cazul în care faptele sunt confirmate în urma finalizării demersurilor legale și conform legilor aplicabile, trebuie luate toate măsurile legale și profesionale care se impun! Medicii nu sunt Dumnezeu, medicii trebuie să respecte protocoale și ghiduri aplicabile.
Dar în același timp, medicii, în activitatea lor, trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție până la deslușirea adevărului și a situației de fapt. În cazul de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, adevărul este singurul care poate aduce în continuare încredere și respect. Oricare ar fi adevărul, trebuie pornit de la adevăr, și prezentat public!”, a transmis Cătălina Poiană, într-un comunicat, publicate pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului, în cadrul anchetei de la acest spital informaţiile au fost colectate de Departamentul de Jurisdicţie, care a înaintat dosarele Comisiei de Disciplină (independentă de conducerea CMMB).
„Comisia de Disciplină, fiind parte a unui organ profesional, nu are capacitatea de a evalua alte documente în afara celor medicale, nu poate efectua expertize tehnice grafologice sau de altă natură și nu poate cerceta alte categorii profesionale, respectiv asistenți medicali.
Astfel, în cadrul anchetei, informațiile au fost colectate de către Departamentul de Jurisdicție în conformitate cu normele legale și au conținut, pe lângă documentele medicale, și declarațiile medicilor desemnați ca activând în secția ATI. Au fost constituite dosare pentru fiecare deces produs în intervalul semnalat și acestea au fost trimise spre judecare Comisiei de Disciplină”, a transmis Cătălina Poiana.
Pe baza acestor evaluări și a declarațiilor scrise și verbale ale medicilor, Comisia de Disciplină a elaborat raportul ce a fost prezentat pe 1 mai 2024, a mai spus aceasta.
„Rezultatul din raportul Comisiei de Disciplină a fost comunicat opiniei publice imediat ce a fost disponibil, deoarece am dorit să oferim concluziile la acel moment, în conformitate cu informațiile analizate, pentru o totală transparență în raport cu gravitatea acuzațiilor. Și în acel moment, am precizat că la rândul nostru așteptăm ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti – a celor care au competența și autoritatea, conform legii, să deruleze o cercetare penală în acest sens, pentru a vedea concluziile finale ale cercetării și rezultatele unui eventual proces, care să stabilească adevărul în acest caz”, a mai spus Cătălina Poiană.
Poiană a precizat că toate datele analizate de Comisia de disciplină au fost puse la dispoziţia Parchetului în momentul când au fost solicitate.
„Eu, ca medic, dar și în calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiului București, vă afirm cu toată tăria că nu doresc să se ascundă ceva în acest caz și este imperios să se afle adevărul în totalitate, deoarece privește încrederea în întreaga comunitate a medicilor.
Nu mă voi ascunde sau să evit să prezint corect informațiile pe care le dețin în acest caz și care au fost obținute ca urmare a prerogativelor și în limita competențelor pe care le am, ca președinte al CMMB, dar să nu uităm totuși că în acest caz este vorba despre o cercetare penală în curs, care trebuie finalizată”, a conchis Cătălina Poiană.
Două doctorițe, arestate
Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, pentru omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Ele sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea cu intenție a dozei de Noradrenalină, în două zile diferite din lunile martie şi aprilie, acesta intrând în stop cardio-respirator.
Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.
Atât Corpul de Control al ministrului sănătății, cât și comisia spitalului și Colegiul Medicilor București au început atunci anchete, la finalul cărora au anunțat că nu s-au găsit nereguli, că pacienții au fost tratați corect.