În total, patru persoane, între care trei asistenți medicali, au fost reținute de către procurorii de pe lângă Tribunalul Prahova, sub acuzația că au eliberat certificate false de vaccinare anti-COVID.
Potrivit Agerpres care citează surse judiciare, aceștia au fost puși sub control judiciar. Decizia instanţei nu este definitivă.
Asta după ce, joi, polițiștii au efectuat 17 percheziţii domiciliare în judeţ într-o cauză penală în care sunt efectuate cercetări în legătură modalitatea de eliberare a certificatelor de vaccinare anti-COVID. Procurorii prahoveni care instrumentează dosarul au venit cu noi detalii.
Cum funcționa rețeaua
„Începând cu luna iunie 2021, inculpaţii şi suspecţii, profitând de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, coroborată cu dorinţa acesteia de a beneficia totuşi de avantajele oferite de certificatul de vaccinare COVID, în condiţiile noilor restricţii impuse de autorităţi, au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, în conivenţă infracţională cu personal medical din cadrul unui centru de vaccinare, precum şi din cadrul mai multor cabinete medicale individuale ale medicilor de familie de pe raza judeţului Prahova, în scopul obţinerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a persoanelor pretins vaccinate”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Inculpaţii asigurau pentru persoanele interesate obţinerea adeverinţei care atestă vaccinarea inclusiv prin introducerea datelor în baza naţională RENV, fără ca acestea să fi fost vaccinate anti-COVID.
Suma maximă care ar fi fost plătită pentru un certificat fals ar fi de 1.000 de lei, au stabilit anchetatorii, iar conform datelor de până în prezent zeci de persoane ar fi primit astfel certificate false de vaccinare.
În acest dosar, în care au fost reţinute patru persoane, se fac cercetări cu privire la infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals. Pe lângă cele patru persoane care au fost reţinute, alte zeci de persoane au calitatea de suspect în acest dosar, inclusiv cei care au cumpărat certificatele de vaccinare false.
Dezvăluirile și anchetele despre vaccinarea fictivă s-au înmulțit în ultimele luni. La finalul lunii august, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a afirmat că a observat tot mai mulți pacienți vaccinați care ajung la spital cu forme severe de COVID, acuzând că aceștia ar fi fost imunizați doar fictiv, pentru a obține certificate și a vorbit despre un fenomen de „vaccinare la chiuvetă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro