La cativa ani, copiii pot avea deficiente de vedere, insa simptomele sunt de multe ori insesizabile. De aceea exista pericolul ca parintii sa isi dea seama prea tarziu. Dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, va spune cum puteti observa daca micutii au probleme cu vederea.
Problemele legate de vedere pot aparea chiar din primele luni de viata. „Cam 8-10% dintre nou-nascutii prematuri au retinopatie de prematuritate si, daca boala nu se depisteaza timpuriu, acestia pot ramane fara vedere”, ne-a declarat dr. Monica Pop. Primele teste pe care parintii trebuie sa le faca micutilor sunt sa verifice daca acestia sesizeaza lumina sau daca privesc drept. In plus, se verifica daca pupila nu este cumva alba, ori daca micutul are corneea marita, adica are „ochii mari”, cum se spune in popor. Acesta din urma nu e nicidecum un lucru bun ci, din contra, reprezinta un indiciu ingrijorator.
In primele zile de viata, aproximativ 85% dintre copilasi vad incetosat in plan apropiat (hipermetropie) dar vederea se corecteaza de la sine prin acomodare. Totusi, aceasta deficienta necesita purtarea ochelarilor.
Un alt defect de vedere este strabismul (un ochisor sau ambii sunt deviati). Pentru depistarea acestei probleme trebuie obligatoriu consultat un medic oftalmolog inca din primele luni de viata ale copilului. „Niciodata parintii nu trebuie sa apeleze, pentru identificarea unor probleme de vedere ale copilului, la medicul pediatru ci la un oftalmolog”, a tinut sa precizeze in acest sens dr. Pop.
Simptomele sunt adesea neglijate
Parintii trebuie sa isi duca neaparat odraslele la un control oftalmologic atunci cand micutii implinesc trei anisori. Si asta pentru ca la aceasta varsta pot aparea vicii de refractie sau ambliopie (diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi determina ca ochiul cu defectul mai mare sa fie lenes), iar simptomele pot fi depistate numai de catre specialisti. De asemenea, este bine de stiut ca aproximativ 5% dintre copii sunt miopi la nastere, dar cel mai frecvent miopia apare la varsta scolara si se corecteaza numai cu ochelari. Aceste defecte de vedere nu dau nici un simptom evident, nu pot fi identificate decat la medicul specialist si, din pacate, vederea copiilor se poate reeduca doar pana la varsta de sase ani.
Prescolarii sau scolarii trebuie atent supravegheati de catre parinti pentru a observa de timpuriu anumite indicii privind unele deficiente de vedere. De exemplu, in cazul astigmatismului – vedere distorsionata si incetosata atat in plan apropiat cat si la distanta – corectia se face cu lentile. „Adultii pot crede ca acest copil nu vrea sa invete, dar el de fapt poate avea probleme de vedere”, ne-a mai spus Monica Pop.