Sanatatea dintilor nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corecte si, poate cel mai important, unei ocluzii corecte, care sa distribuie fortele masticatorii pe toti dintii, nu doar pe anumite zone ale arcadei. Importanta igienei bucale e esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism, de aceea vizita periodica la stomatolog e foarte importanta.
La Clinica stomatologica B.B. Clinic – GermanDentist, aceste controale au rolul de a preveni sau depista afectiuni ale dintilor, ale parodontiului (substratului de mentinere a dintilor), ale articulatiei temporomandibulare, cu mult inainte ca pacientul sa le remarce sau sa apara durerile.
‘Piatra’ sau tartrul dentar este alcatuita in mare parte din milioane de bacterii si din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in zone in care dintii nu se curata – dinti inghesuiti, dinti cu care pacientul nu mesteca pentru ca il dor sau pentru ca nu mai are dintii antagonisti. Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, insa apoi se coloreaza in maro sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Tartrul este un factor care favorizeaza parodontopatiile, afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, in final, la extractie.
Faceti detartraj de doua ori pe an
In cadrul clinicii B.B. Clinic – GermanDentist, tartrul se elimina printr-o procedura simpla, nedureroasa, denumita detartraj. Fiecare sedinta consta in evidentierea placii bacteriene, urmata de curatarea dintilor cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala, urmand ca in final, pentru a elimina si ultimele resturi, sa se foloseasca un aparat care sableaza cu bicarbonat de sodiu suprafata dentara. In final se lustruiesc dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru. ?ntreaga manopera dureaza intre 60 si 75 de minute. E recomandat sa se realizeze de doua ori pe an, indiferent daca se vede sau nu tartrul cu ochiul liber. O data cu aceasta sedinta, pacientului i se face un instructaj in ceea ce priveste metoda de periaj care i se potriveste, precum si, daca este cazul, o remotivare a igienei bucale.
Neglijarea igienei orale duce la afectiuni parodontale, cauza principala a pierderii dintilor la adulti.
Dr. Razvan PELEA
B.B. Clinic – GermanDentist