Celebru afacerist al anilor 90, Sever Mureșan fost acuzat de înșelăciune, fals material, uz de fals și folosirea creditului cu rea-credință în dosarul Băncii Dacia Felix, a doua bancă privată din România, înființată la Cluj-Napoca în 1991, al cărei acționar a devenit în acel an, ca persoană fizică, nota Libertatea.

Din cauza unui „management defectuos”, precum și a unor fraude financiare, Dacia Felix s-a confruntat cu mari dificultăți, recunoscute în 1996.

BNR și CEC au cerut în iulie 2000 începerea procedurii de faliment pentru datoriile acumulate, lucru care s-a concretizat în 2001.

Mureșan a fost acuzat că a devalizat banca, însă el s-a apărat spunând că Dacia Felix nu a intrat în faliment și că are de primit bani: „Banca Dacia Felix nu a fost niciodată devalizată de mine, pentru că banca îmi datorează aproape 40 de milioane de dolari”.

Achitat în România, Mureșan a fost condamnat, în 2000, în Elveția la 3 ani și șase luni de închisoare pentru daune de 25 de milioane de dolari aduse Dacia Felix.

În 2004, Mureșan a mai primit o condamnare de un an si jumătate în Franța, pentru evaziune fiscală. În 2007, a fost arestat în Parcul Herăstrău din București, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile franceze, care îl acuzau de infracțiuni economice și de complicitate la tentativă de omor.

Totuși, Curtea de Apel Administrativă din Lyon, Franța, a constatat faptul că nu are nici o datorie față de autoritățile fiscale franceze pentru anii 1994 și 1995, pe care s-au bazat acuzarea în cadrul procesului, Ministerul de Finanțe din Franța a eliberat un document de degrevare fiscală pentru anii în cauză, ceea ce a anulat justificarea procesului penal.

Fostul jucător de tenis și fost membru al echipei de Cupa Davis a României, care avea cetățenie română și franceză, a fost achitat, în 2010, și în procesul în care a fost acuzat de Rolf Gehrig, un fost angajat, că a ordonat uciderea unui om de afaceri elveţian, relata Adevărul.

Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național de tenis cu Dinamo în 1968, în proba de dublu. Doi ani mai târziu, ajungea primul jucător profesionist român în ierarhia ATP.

Omul de afaceri a organizat, la București, cel mai mare turneu de tenis, Open Romania. Presa vremii a notat și că milionarul a fost persoana-cheie în aducerea lui George W. Bush în România, în 2002.

Urmărește-ne pe Google News