Potrivit răspunsului către ziar, Instagram a închis marți contul de Instagram al fetiței care primea mii de comentarii sexuale, despre care a scris astăzi Libertatea.
Motivul? Conform politicii Instagram/Facebook, un copil sub 13 ani nu are voie să aibă cont pe niciuna dintre cele două rețele. „Atunci când aflăm că un utilizator sub 13 ani are cont, îl închidem automat, așa cum s-a întâmplat în acest caz”, au transmis, într-un răspuns pentru Libertatea, reprezentanții platformei sociale.
Cum verifică Instagram dacă un minor are sub 13 ani
Să identifici ce vârstă au persoanele de pe Instagram, în ciuda mai multor mecanisme de protecție, este o misiune complexă pentru întreaga industrie, au mai explicat reprezentanții Instagram pentru ziar. Cu toate acestea, atrag atenția asupra instrumentelor prin care rețeaua încearcă să-și verifice utilizatorii:
- În luna august a anului trecut, „le-am cerut tuturor utilizatorilor de pe Instagram să spună care este data lor de naștere, pentru a putea să-și folosească în continuare contul”. Din 2019, Instagram le cere noilor utilizatori să-și introducă data nașterii.
- „Testăm noi opțiuni pentru a verifica vârsta utilizatorilor de pe Instagram, pentru a le oferi o experiență adecvată vârstei lor”.
- „Pe lângă obligația de a prezenta un act de identitate, utilizatorii vor putea acum să-i roage pe alții să garanteze pentru vârsta lor sau să folosească tehnologia care să le confirme vârsta bazată pe un selfie video.”
- „De asemenea, am început un test în SUA, într-un parteneriat cu Yoti, o companie care se specializează în metode confidențiale de a verifica vârsta. Sperăm să aducem această experiență în mai multe țări”.
Cum previne Instagram interacțiuni posibil periculoase între adulți și minori
Întrebați de Libertatea ce fel de măsuri de siguranță iau pentru a preveni situații în care minorii care au cont să nu fie expuși posibililor prădători sexuali, reprezentanții Instagram transmit că au dezvoltat mai multe funcții noi pentru a-i ajuta pe adolescenți să fie în siguranță și pentru a-i proteja de „contactul nedorit”:
- Conturile utilizatorilor sub 18 ani din Uniunea Europeană se transformă automat în conturi private atunci când intră pe Instagram. Acest lucru înseamnă că oamenii trebuie să le ceară utilizatorilor să-i urmărească și aceștia din urmă să accepte, pentru a deveni urmăritori. Fără acceptul utilizatorului unui cont privat, nicio persoană nu poate interacționa cu minorul, nu-i poate comenta la postări și nu-i poate trimite mesaje private.
- Adulții nu pot trimite mesaje private utilizatorilor sub 18 ani, dacă aceștia nu-i urmăresc, la rândul lor, pe adulții respectivi.
- Dacă un minor urmărește deja un adult care a prezentat un comportament posibil suspect (de pildă, a trimis un număr foarte mare de cereri de prietenie sau cereri de mesaje către minori), Instagram va trimite notificări de siguranță acestor minori pentru a-i avertiza să fie precauți în discuțiile cu respectivii adulți. Notificările de siguranță din mesajele private vor anunța tinerii atunci când un adult care a manifestat un comportament potențial suspect interacționează cu ei prin mesaje private (direct message / DM).
O nouă tehnologie „de siguranță” care însă nu este aplicată și în România
Reprezentanții Instagram amintesc că au dezvoltat o nouă tehnologie prin care să identifice adulți cu comportamente potențial suspecte și îi împiedică să interacționeze cu conturile sub 18 ani. Prin această tehnologie, spun ei, platforma nu le recomandă acestor adulți conturile tinerilor, îi împiedică să comenteze la postările minorilor și nu le permite să vadă nici comentariile minorilor la alte postări.
„Dacă întâlnesc contul unui minor, nu vor avea opțiunea de a-l urmări”, menționează reprezentanții rețelei sociale.
Această tehnologie a fost însă lansată în SUA, Franța, Australia, Japonia și Marea Britanie. Ea nu este pusă în aplicare și în România, dar „sperăm să o lansăm la o scară mai largă în curând”, a mai spus Instagram pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro