În ultimele zece zile, unele canale de Telegram, pagini de X (fostul Twitter) și conturi de TikTok au explodat cu acuzații false la adresa comunității islamice din Marea Britanie, instigări la atacuri asupra centrelor de azil și apeluri la proteste în stradă împotriva afluxului de imigranți.

Autoritățile britanice suspectează că extrema dreaptă autohtonă este ajutată de cetățeni și actori străini susținuți de propriile state în scopul de a tulbura situația din Regatul Unit, au declarat pentru Bloomberg persoane informate cu acest dosar.

Agitatorii străini folosesc pe larg hashtag-ul #FarRightThugsUnite. Mii de roboți și conturi false atribuite unor britanici sunt folosite pentru răspândirea mesajelor cu acest hashtag, potrivit departamentelor din Regatul Unit implicate în monitorizarea acestor activități malițioase.

Bloomberg a identificat câțiva troli ruși care s-au alăturat campaniei anti-imigranți. Mai mulți utilizatori ruși de Telegram au descris modul în care s-au conectat la canalele extremei drepte britanice pentru a stimula protestele. Administratorul unui canal în limba rusă numit „Staraia Anglia” („Vechea Anglie”) a postat o captură de ecran dintr-un chat britanic cu mesajele sale „From Russia with love” și „We support you”, scrise în engleză și în rusă.

Poliţia britanică s-a pregătit pentru noi atacuri rasiste violente, prevăzute pentru miercuri seara, împotriva musulmanilor şi a centrelor de imigrare, în timp ce guvernul a promis acţiuni rapide pentru a pedepsi pe oricine alimentează dezordinea. La rândul său, regele Charles al III-lea a cerut să fie informat zilnic despre ceea ce se întâmplă.

Marea Britanie este afectată de câteva zile de o escaladare a violenţelor care au izbucnit după ce trei fetiţe au fost ucise într-un atac cu cuţitul în Southport, în nord-vestul Angliei, ceea ce a declanşat un val de mesaje false online care au pus aceste crime pe seama unui solicitant de azil musulman sosit cu barca.

Potrivit poliției britanice, suspectul, care a fost arestat, este fiul unor imigranți din Rwanda, dar s-a născut acum 17 ani la Cardiff și a trăit toată viața în Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News